Genová terapie je novou nadějí pro diabetiky

Sdílej
 
Vědcům ze Spojených států a Japonska se úspěšně podařilo vyléčit myš trpící cukrovkou vložením zdravých genů do jejího těla. Tato nová forma genové terapie by mohla vést k novému přístupu v léčbě s touto nebezpečnou a stále častější chorobou, kterou se zatím nedaří úplně vyléčit.

Diabetici si vy svém těle nevytvářejí dostatečné množství inzulínu, hormonu, který kontroluje hladinu cukru v krvi. To pak může vést k vážným problémům s ledvinami, končetinami, očima a srdcem. Pokud se tato choroba neléčí, může vést k demenci a dokonce až k úmrtí.

Lidé trpící cukrovkou mohou svůj stav alespoň udržovat přísnou dietou a pravidelnými injekcemi inzulínu, tato léčba však není ani zdaleka dokonalá. Proto se lékaři začali poohlížet po genové terapii. Zkoušeli nahradit poškozené buňky slinivky břišní, kde se inzulín tvoří, stejnými buňkami ze zdravých jedinců, tato procedura však byla příliš riskantní, a proto se od ní upustilo.

Zmíněný vědecký tým naproti tomu vložil geny, odpovědné za tvorbu inzulínu do myši trpící cukrovkou. Ty přeměnili buňky jater na pankreatické buňky, které pak produkovaly normální hladinu inzulínu, což v praxi znamená, že se tato diabetická myš kompletně uzdravila. Tento fakt znamená novou naději pro stále rostoucí zástup diabetiků.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud