První čerpací stanice pro vodíkem poháněná auta

Sdílej
 
V islandském hlavním městě Reykjavíku byla otevřena první čerpací stanice pro vozidla na vodíkový pohon na světě. Jedná se o první fázi projektu sponzorovaného Evropskou unií, během něhož by mělo být v příštích měsících otevřeno několik takových stanic po celé Evropě.

Tato čerpací stanice je prvním krokem k vytvoření automobilové dopravy bez škodlivých zplodin. Vodíkem poháněná auta totiž z výfuku vypouštějí jen vodní páru. Tato první vlaštovka má ukázat, že vodíkový pohon může být i komerčně zajímavý, i když nějaký čilý obchod se zatím neočekává -zatím je totiž v tomto malém ostrovním státě k dispozici pouze jeden prototyp dodávky na tento druh pohonu.
V následujících měsících by zde však měly vyjet první autobusy na vodíkový pohon a ve stejné době by v rámci již zmíněného programu EU měly podobné stanice vyrůst v Británii, Německu, Holandsku, Belgii, Španělsku a Švédsku.
Každopádně bude trvat ještě nejméně jednu dekádu, než se toto odvětví stane životaschopné. Optimisté však předpokládají, že kolem roku 2013 by měla být celá jedna třetina nově prodaných aut na vodíkový pohon.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud