Světové zásoby spodní vody dramaticky klesají

Sdílej
 
Přirozené zásoby spodní vody, na níž je jako na jediném zdroji vody závislá třetina všech obyvatel naší planety, dramaticky klesají. Podle studie Programu OSN pro životní prostředí klesá hladina těchto vodních zásob o tři metry za rok a zlepšení je v nedohlednu.

Pátého června, v den na který každoročně připadá Světový den životního prostředí, zveřejnil Program OSN pro životní prostředí studii, podle které se drasticky krátí zásoby spodní vody, na které jsou závislé dvě miliardy lidí po celé planetě.
Rostoucí populace, industrializace a intenzivnější zemědělství, to vše společně přispívá k dramatického zvýšení spotřeby vody. Například v americké Arizoně je z pod povrchu země odčerpáváno dvakrát více vody, než kolik se jí zase přirozeně vrátí. V jistých oblastech Arabského zálivu byla podzemní voda kontaminována slanou mořskou vodou, která je čerpána děravým potrubím z pobřeží do velkých měst. Hlavní město Bangladéše Dháká zase vyčerpalo své podzemní zásoby vody tak radikálně, že hladina klesla na některých místech až o 40 metrů a v oblasti je o třetinu méně vody než před třiceti lety.
Jak upozorňuje již zmiňovaná studie OSN, není tomuto problému věnována dostatečná pozornost, což může být způsobeno i tím, že tyto zásoby vody se nalézají pod povrchem a nejsou přímo na očích. Zpráva varuje, že je okamžitě třeba začít tyto problémy řešit a že především velká města musí lépe spravovat své vodní zásoby. Prvním krokem by k tomu by měla být větší informovanost o tomto problému, čímž se také snaží přispět tato studie.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud