Tvor vyplavený na chilské pobřeží zůstává záhadou

Sdílej
 
Minulý týden vyplavil příliv na jižní pobřeží Chile zbytky obrovského vodního tvora. Tato masa, dlouhá dvanáct metrů, je podle jedněch hypotéz obří chobotnice, další vědci se domnívají, že se jedná o tuk z velryby, která zemřela na širém moři a rozložila se.

Na pláž Los Muermos, tisíc kilometrů jižně od chilského hlavního města Santiago, byl uplynulý týden vyplaven zatím neznámý mořský tvor. Jeho zbytky váží 13 tun a dlouhé jsou přes 12 metrů.

Foto
Elsa Cabrerová, oceánografka a ředitelka Centra pro ochranu kytovců v Santiagu, se domnívá, že se jedná o gigantickou chobotnici nebo oliheň. Navíc má nalezený exemplář jen jedno chapadlo, a tak by se mohlo dokonce jednat i o nový druh. Jak však Cabrerová upozorňuje, je to pouze počáteční hypotéza, která teprve musí být potvrzena.
Naproti tomu je James Mead, zoolog z Smithsonian Institution ve Washingtonu názoru, že v tomto případě jde o rybí tuk, který se na pobřeží dostal pravděpodobně poté, co na širém moři zemřela velryba a postupně se rozložila.
Vzorky z tohoto tvora budou počátkem příštího týdne poslány na analýzu DNA do Francie ke specialistovi Michelu Raynalovi a také do univerzitní laboratoře na jižní Floridě. Teprve pak si budeme moci být jistí, co vlastně k chilskému pobřeží připlulo.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud