Korálové útesy v Karibiku jsou vážně ohroženy

Sdílej
 
Nová studie, zveřejněná nedávno v odborném časopise Science, vykreslila katastrofalní stav korálových útesů v Karibiku. Ukázalo se totiž, že jejich množství kleslo v uplynulých třech desetiletích o 80 procent. Kormě jistých přírodních příčin za to může jako obvykle především člověk.

Tým britských vědců vypracoval studii o stavu korálových útesů v Karibiku na základě údajů z 263 oddělených oblastí, kde se korály vyskytují. Jedná se o zatím nejkomplexnější výzkum v tomto regionu. A výsledek je opravdu tristní - za posledních 30 let zmizelo v této oblasti na osmdesát procent korálů.

Foto
Některé z příčin tohoto zániku jsou přírodního rázu. Například uragány mohou korály olámat, a ty se tak stanou náchylnější k nejrůznějším nemocem. Ale většinu problémů je třeba připsat lidem. Znečištění oceánů, ale také kácení lesů na pevnině, industrializace, a z toho plynoucí sedimentace korály vážně ohrožuje. Přestože je množství zničených korálů obrovské, v osmdesátých letech minulého století to s nimi vypadalo ještě hůře. Zpráva také nepotvrdila, že by v letech 1975 – 2000 mohlo být příčinnou umírání korálů globální oteplení .
Korálové útesy v tropických vodách po celém světě jsou komplikovanými ekosystémy, poskytující útočiště rybám, krabům, mořským ježkům a řadě dalších živočichů. Pokud je v korálech ohrožen jeden druh, může to vážně ohrozit i ostatní. Nejohroženější oblasti jsou nyní sice chráněny, protože však korálové útesy rostou velmi pomalu, není jasné, kdy se opět zotaví. Jednou z možností je také naroubovat na útes odolnější druh a vytvořit tak novou korálovou kolonii. Problémem je však nedostatek peněz v postižených regionech.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud