Kůň Převalského se vrací do volné přírody

Sdílej
 
Jediný opravdu divoký kůň na světě, kůň Převalského, který byl před šedesáti lety ve volné přírodě zcela vyhuben a přežíval jen díky zoologickým zahradám, se nyní opět vrací do Kazachstánu, svého přirozeného životního prostředí.

Kůň Převalského vyhynul ve volné přírodě někdy okolo roku 1940, od té doby přežíval jen díky zoologickým zahradám, velkou zásluhu na zachování tohoto druhu má především pražská zoo, která má tohoto koně i ve svém znaku.

Foto
Zoo v Mnichově, která také tyto koně chová v zajetí, transportovala nyní osm jedinců tohoto druhu, mezi nimiž jsou i březí kobyly, do národního parku Altyn-Emel v Kazachstánu. Koně budou postupně vypuštěni do volné přírody po té, co si zvyknou na místní klima a vegetaci.

Šance na přežití těchto koní jsou podle ředitele mnichovské zoo vysoké. V parku Altyn-Emel žijí sice sněžní levharti, ti však obvykle na dospělé koně neútočí. Krajina je navíc rovná, a tak není jednoduché je chytit. Přestože se tyto koně narodili v zajetí, nenechají vás se k nim přiblížit.

V současnosti existují také plány na vypuštění koně Převalského do oblastí Číny a Mongolska.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud