V budoucnu by mohly elektřinu vyrábět mikroby

Sdílej
 
Vědci z jedné americké univerzity zveřejnili nedávno svou studii, podle níž by by se v budoucnu daly vyrábět levné, přenosné baterie, jejichž elektrickým zdrojem budou bakterie, které konzumují cukr a převádí ho na elektřinu.

Nový mikrob, nalezený v mořských usazeninách je schopný převádět cukr obsažený v ovoci na elektrický proud s tak vysokou účinností, jako zatím žádný jiný známý organismus. Protože je cukr v přírodě všudypřítomný, mohly by takovéto baterie nabízet ekonomickou elektřinu i na velmi odlehlých místech.

Foto
Výsledky v laboratorních podmínkách jsou velmi povzbudivé, než však bude možné tyto baterie využívat v široké míře i komerčně, je třeba ještě vykonat mnoho práce.
Možnost výroby elektrické energie pomocí mikrobů je známá již delší dobu, byla však zatím velmi nákladná a návíci málo efektivní. Zatímco dříve známé mikroby přeměnili v elektrickou energii méně než 10% elektronů, nově objevená bakterie Rhodoferax ferrireducensse se dostala svou efektivností až na 80%. Stále je však proces velmi pomalý a tak současné baterie tohoto typu by dokázaly napájet maximálně kapesní kalkulačky.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud