Nová odysea - Dobrodružství pokračuje

Sdílej
 
Kudy a kam odlétají zimovat čápi černí ze Sibiře? Co je na jejich cestách a v zimovištích ohrožuje? Na tyto i další otázky hledá už druhým rokem odpovědi projekt Nová odysea organizovaný Českým rozhlasem a Zooparkem Chomutov.

Čápi s batůžky

Foto
Čápi jsou vybaveni vysílači, které umožňují sledovat jejich cestu za teplem. Loni byli označeni tři jedinci - Petr, Roman a Kateřina. Čapímu putování se na podzim věnovala velká společná soutěž ABC a Českého rozhlasu, přinesli jsme i reportáže z výpravy k sibiřských hnízdům (ABC 19/47) a z pátrání po Kateřinině osudu (letošní ABC č. 9).
Rok 2003
Foto
Letos v červenci byli u řeky Ob na jihu Novosibirské oblasti v Rusku označeni tři čápi: samička Altynaj (Zlatá luna) a samci Suzun (tatarské jméno a zároveň jméno města, z jehož blízkosti čápi pocházejí) a Iristu (Šťastný).
Co je v nejbližších týdnech čeká? Vydají se přes pásmo velehor jako loni Kateřina? Přezimují ve střední Asii jako Roman? Obletí hory západní cestou a dorazí na indický subkontinent, jako se o to pokusil Petr? Nebo nám přichystají překvapení a zamíří do Afriky?
Foto
Když jsme tuto zprávu na naše stránky umísťovali, byli už Iristu a Altynaj na cestě. Zdržovali se v jižním Kazachstánu. Zatím tedy kopírují loňskou cestu Petra a Romana. Nevíme ale, kde se zastaví. Suzunův vysílač bohužel zřejmě selhal.
Chcete být při tom?
Aktuální informace o čapích osudech včetně map se zakreslenými trasami najdete na stránkách www.rozhlas.cz/odysea. Projektem se pravidelně zabývá i pořad Meteor - můžete si ho naladit každou sobotu od osmi hodin na stanici Český rozhlas 2 - Praha.

Autor

Ondřej Vrtiška

 

Články odjinud