Ve vesmíru byl objeven obří diamant

Sdílej
 
Američtí astronomové objevili v souhvězdí Kentaura, přibližně 50 světelných let od Země, obří kosmický diamant o hmotnosti deseti quintilionů (31 nul) karátů. Vznikl krystalizací uhlíku tvořícího žhavé jádro bílého trpaslíka, což je jedna ze závěrečných fází vývoje hvězdy.

Diamant, s technickým označením vznikl krystalizací uhlíku tvořícího žhavé jádro bílého trpaslíka, jak vědci označují jednu ze závěrečných fází vývoje hvězd. Tyto útvary se svou velikostí mohou podobat Zemi, přitom však dosahují hmotnosti Slunce - kvůli tomu mají obrovskou hustotu a jsou mnohdy poměrně nestabilní.

Foto
Krystalizaci bílých trpaslíků vědci předpokládají již více než 40 let, ale získat přímé důkazy o ní se jim prý podařilo teprve nedávno. Bílý trpaslík se kromě nízké svítivosti vyznačuje také vibracemi, díky nimž zvučí jako gigantický gong.

"Měřením těchto vibrací jsme byli schopni studovat skryté jádro bílého trpaslíka, podobně jako seizmografická měření umožňují geologům studovat jádro Země. Dospěli jsme k tomu, že uhlíkové jádro tohoto bílého trpaslíka krystalizovalo a vytvořilo největší diamant v galaxii," uvedl americký astrofyzik Travis Metcalfe pro internetové stránky BBC.

Největší pozemský diamant Velká hvězda Afriky má hmotnost "pouhých", 530 karátů, největší surový drahokam nalezený na Zemi, z něhož byla Velká hvězda Afriky vybroušena, vážil 3107 karátů,.
Obřím diamantem by se mohlo stát i naše Slunce. To by se podle astronomů mělo přeměnit v bílého trpaslíka zhruba za pět miliard let a asi dvě miliardy let poté by mělo jeho jádro začít krystalizovat.

 

Články odjinud