Člověk má méně genů, než se předpokládalo

Sdílej
 
Mapa lidského genomu se stále zpřesňuje. Podle nedávno zveřejněné studie se ukazuje, že obsahuje mnohem méně genů, než se původně předpokládalo. Oproti původním odhadům, které mluvily až o 40 000 genech jich má člověk jen 20 – 25 tisíc. V kontextu s ostatními živými tvory tak není člověk nijak výjimečný.

Mezinárodní konsorcium IHGSC představilo v říjnovém vydání odborného časopisu Nature téměř kompletní mapu lidského genomu. Z ní vyplívá, že má člověk pouze 20 000 – 25 000 genů, tedy téměř o čtvrtinu méně, než se původně předpokládalo. Pro srovnání – drobná rostlina huseníček Thalův se může pochlubit zhruba 27.000 geny.
Spoluautor analýzy, Američan Francis Collins, ale upozorňuje: "Nezáleží jen na počtu genů.Ve skutečnosti jde o to, jak příroda tyto geny využívá." Podle Collinse člověk ve srovnání s jednoduššími organismy těží ve větší míře z genů založených na kombinaci více proteinů než na jednom. Bílkoviny v lidských buňkách jsou navíc komplexnější a jsou odpovědné za několik funkcí.
Genetici v posledních letech již několikrát oznámili "rozšifrování" lidského genového komplexu buněk, na nichž závisí dědičnost. Největší pozornost vzbudili v únoru 2001, kdy IHGSC i soukromá americká společnost Celera po konkurenčním závodě v luštění genomů oznámily své pracovní verze schémat genových sekvencí. Tato zpracování genových posloupností ale stále obsahovala spoustu mezer a nepřesností.
Na 100.000 správně "přečtených" genů připadá podle odhadů jedna chyba. Před třemi lety obsahovalo 58 popsaných genů chybu a v řazení genů v genomu bylo na 150.000 mezer. Nyní zbývá jen 341 mezera, z nichž 33 se nedá přečíst současnými metodami. Na zaplnění zbylých 308 mezer budou vědci dále pracovat.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud