Žraloci mají svůj vnitřní kompas

Sdílej
 
Mořští biologové z Havajské univerzity publikovali studii, podle níž dokáží žraloci detekovat změny v magnetickém poli. Vědci se již dlouho domnívali, že tyto ryby mají jakýsi vnitřní kompas, když jsou schopné migrovat oceánem přes obrovské vzdálenosti, aniž by uhly z požadovaného směru. Nyní se tuto schopnost podle práce v odborném časopisu Interface podařilo dokázat.

Vědecký tým pod vedením Dr. Carla Meyera publikoval v britském odborném časopise Interface studii, podle níž jsou žraloci schopni pozorovat změny v magnetickém poli. O tom, že mají tyto ryby svůj vnitřní „kompas“ se vedou již dlouho dohady, biologové z Havajské univerzity proto připravili experiment, který tuto hypotézu potvrdil. Nyní je na řadě objasnit, jak přesně tento smysl funguje a jak jsou žraloci citliví na magnetické pole Země.

Foto
Pokusu se účastnilo šest žraloků hnědých a jeden žralok kladivoun. Zvířata byla držena v nádrži o průměru 7 metrů a pokaždé, když dostali potravu do předem vytyčené zóny o rozměrech 1,5x1,5m, bylo spuštěno umělé magnetické pole. V sérii pokusů bylo pole náhodně aktivováno a ryby plavaly do krmící zóny, i když v ní potrava nebyla.

Na aktivování magnetického pole reagovali všichni žraloci okamžitě a přímou cestou plavali k cíli. Tím byla jejich schopnost vnímat magnetická pole dokázána. Vědci se nyní snaží pochopit, jak tato detekce u žraloků funguje. Jiná zvířata s touto schopností, jako například tučňáci a pstruzi, mají ve svých tělech obsažen minerální magnetit, u žraloků však nalezen nebyl. Je možné, že za jejich kompasovým smyslem stojí elektro-receptory v jejich hlavách – vše je ale nutné nejprve dokázat.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud