Virem spalniček proti rakovině

Sdílej
 
Americkým a kanadským vědcům se podařilo geneticky upravit vir spalniček tak, aby cíleně napadal nádorové buňky – a sice pouze je a ne i ty zdravé. Potvrdily to první testy na myších, než se však dočkáme terapeutického použití této metody i na nemocných lidech, bude to ještě trvat minimálně několik let.

Američtí a kanadští vědci z týmu Takafumiho Nakamury z kliniky Mayo v Rochestru oznámili, že se jim podařilo geneticky upravit vir spalniček tak, aby cíleně napadal pouze rakovinné buňky.

Foto
Takto upravený vir produkuje na svém povrchu protein, který se specificky váže na lidské buňky rakoviny vaječníků a lymfatických uzlin.Pokusy na myších již úspěšně proběhly, než však dojde k terapeutickému nasazení této metody na lidech, uběhne podle vědců ještě minimálně několik let.

Již v roce 2003 bylo objeveno, že oslabené kmeny virů, které se používají k očkování proti spalničkám, fungují i proti rakovinným buňkám. Jejich nasazení však bylo velmi riskantní, protože viry mohly napadat i zcela zdravé buňky. Zmíněnému vědeckému týmu se nyní podle internetového časopisu www.wissenschaft-online.de podařilo tento nežádoucí jev nové terapeutické metody omezit.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud