Na Saturnově měsíci byla objevena atmosféra

Sdílej
 
Sonda Cassini objevila při nedávném průletu kolem Saturnova měsíce Enceladus, že má tento satelit atmosféru, magnetické pole a pravděpodobně se na něm odehrává i geologická aktivita. Jedná se o další průlomový objev mise Cassini-Huygens, která již téměř rok podrobně zkoumá prstencovou planetu a některé z jejích 37 měsíců.

Sonda Cassini objevila magnetické pole, atmosféru a pravděpodobně i geologickou aktivitu na Saturnově měsíci Enceladu. Měsíc má v průměru pouhých 500 kilometrů a jeho gravitační síla je příliš slabá na to, aby atmosféru dlouho udržela, a tak molekuly plynu musí být logicky stále znovu doplňovány.

Foto
Magnetometr sondy objevil při prvním průletu okolo Enceladu 17. února 2005 magnetické pole. Při dalším setkání 9. března 2005 sonda předchozí objev potvrdila a navíc objevila oscilace způsobené interakcí elektricky nabitých molekul s magnetickým polem, jejichž frkvence pomohla zjistit, že jde pravděpodobně o molekuly vody. Zdrojem atmosféry může být podle vědců vulkanismus, gejzíry nebo plyny unikající z povrchu nebo nitra měsíce.

Již od osmdesátých let 20. století vědci spekulovali o tom, že Enceladus je "geologicky" aktivní a je zdrojem materiálu pro Saturnův prstenec E. Sondy Voyager objevily, že povrch Enceladu odráží 90% slunečního světla, které na něj dopadá. To může být způsobeno ledovými vulkány a gejzíry vyvrhovanými částečkami ledu, které se pak usazují na povrchu měsíce. Vulkanickou aktivitou by se Enceladus zařadil k již známým aktivním měsícům ve sluneční soustavě, jimiž jsou Jupiterův měsíc Io a Neptunův Triton.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud