Zemské jádro rotuje rychleji než zbytek Země

Zemské jádro rotuje rychleji než zbytek Země
Sdílej
 
Zemské jádro rotuje rychleji než zemský plášť. Tento objev publikovali američtí vědci v posledním čísle vědeckého časopisu Science.

Pevné vnitřní zemské jádro, které měří v průměrů přibližně dva a půl tisíce kilometrů, se točí ročně o čtvrtinu až polovinu stupně rychleji než zbytek naší planety. Tento objev učinil vědecký tým z amerických univerzit Columbia a University of Illinois.

Rotace jádra je důležitou součástí dynama, které vytváří magnetické pole planety a právě magnetická interakce je podle vědců příčinou rozdílné v rychlosti rotace jádra a zbytku Země.

S touto teorií přišli již v roce 1996 Paul Richards a Xiaodong Song, nyní také členové zmíněného vědeckého týmu. Teprve teď byla domněnka potvrzena řadou měření – vědci analyzovali 30 zemětřesení, které vznikly v oblasti jižního Atlantiku a měřili je seizmografy na 58 stanicích na Aljašce. Objevili rozdíly jak v průběhu tak i tvaru vln, které prošly zemským jádrem. Analýzou těchto rozdílů dospěli k výsledku, že jádro rotuje o trochu rychleji.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud