Golfský proud slábne

Sdílej
 
Angličtí klimatologové zveřejnili studii, podle níž by postupné slábnutí Golfského proudu v Atlantickém oceánu mohlo během několika dekád výrazně ochladit počasí v Evropě.

Vědci z britského Národního oceánografického centra zveřejnili v odborném časopise Nature zprávu, podle níž proudění Golfského proudu slábne a přináší tak na sever méně tepla. Studie vychází z výsledků detailního pozorování Atlantického oceánu v uplynulých padesáti letech.

Golfský proud se poté, co opustí karibskou oblast, rozděluje na dva proudy. Jeden směřuje severovýchodně k Evropě a druhý se stáčí zpět do tropického Atlantiku. Severovýchodní větev odevzdává teplo do atmosféry, což ohřívá evropské klima. Když dosáhne úrovně Grónska a Islandu, je voda už natolik ochlazená, že klesá do velkých hloubek, a opět se vrací k jihu.

Klimatologové se zaměřili na studenou vodu proudící k jihu a zjistili, že zde došlo v posledních padesáti letech k významným změnám - proudění je zhruba o třetinu slabší než kdysi bývalo. Znamená to tedy že severovýchodní větev Golfského proudu slábne, zatímco jeho část cirkulující v tropickém Atlantiku sílí.

Pokud bude tento trend pokračovat může to mít během několika desetiletí vážné důsledky pro evropské klima, které se výrazně ochladí.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud