Severní ledový oceán je plný jedů

Severní ledový oceán je plný jedů
Sdílej
 
Severní ledový oceán je podle zprávy Světového fondu pro ochranu přírody (WWF) zamořený množstvím jedovatých látek. Trpí tím především živočichové na vrcholu potravního řetězce.

Podle této studie jsou nejkontaminovanějšími zvířaty naší planety kosatky dravé, které stojí na samém vrcholu mořského potravního řetězce. Zkoumáním tuku velryb pohybujících se v norských fjordech bylo zjištěno, že se v jejich organismu hromadí vysoce toxické látky jako polychlorované bifenyly nebo pesticidy.

Tito kytovci sice žijí daleko od samotných zdrojů znečištění, jejich potrava je však plná jedů. Kosatky jsou mořskými predátory, kteří se živí rybami, želvami, ptáky, tuleni i jinými kytovci. Jsou tak tedy jasným indikátorem celkové čistoty oceánů. Zjištěné hodnoty znečištění jsou alarmující.

Zvlášť nebezpečné jsou polychlorované bifenyly (PCB), které jsou velmi stabilní a v přírodě se téměř nerozkládají. Navíc jsou velmi málo rozpustné ve vodě, rozpouštějí a kumulují se však v tucích - v tom tkví jejich nebezpečí pro všechny živočichy.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud