Na Špicberkách vyroste mezinárodní banka plodin

Sdílej
 
Norsko vybuduje na Špicberkách podzemní banku rostlinných druhů. Ty tu budou uchovány pro případ přírodní či jaderné katastrofy.

Na norských Špicberkách, souostroví v Severním ledovém oceánu, byl položen základní kámen banky rostlinných druhů, která má zachovat základní potravinářské plodiny světa pro příští generace pro případ přírodní či jaderné katastrofy.

Banka se buduje uvnitř hory, téměř 300 metrů hluboko v jejích útrobách, bude mít pancéřová vrata a stěny z metr silného betonu. Prostor, kde může být až tři miliony vzorků, bude mít 800 metrů čtverečních. Obklopuje ho trvale zmrzlá půda a skály.

Vzorky se tu budou uchovávat za teploty minus 18 stupňů Celsia, což zaručí jejich konzervaci po stovky až tisíce let. I kdyby se porouchalo chladící zařízení, nedostane se sem teplý vzduch mnoho desítek let.

Na vytvoření této databanky se podílí více než 100 zemí, stavební práce hradí Norsko, které bude také pověřeno její správou, uložená semena plodin ale zůstanou majetkem těch zemí, které je daly k dispozici.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud