Astronomové pozorovali dosud nejjasnější výbuch hvězdy

Sdílej
 
Agentura Nasa informovala, že astronomové spatřili zničující explozi, která ukončila život obrovské, vzdálené hvězdy. Výbuch byl pětkrát silnější, než bylo možné sledovat kdykoliv předtím.

Velikost a energie výbuchu vzdáleného 240 milionů světelných roků začala měnit poznatky vědců o tom, jak explodují zvláště velké hvězdy. Ty totiž, když se stanou nestabilními, implodují a zanechávají za sebou černou díru nebo neutronovou hvězdu. Astronomové sice zvažovali teoreticky možnost, že taková to masivní hvězda by mohla namísto zhroucení explodovat a vyvrhnout obrovské množství hmoty do prostoru, ale nikdy dříve se o tom nemohli přesvědčit.

Vědci jsou nyní trochu vystrašeni a trochu vzrušeni tím, co by se mohlo stát podobně enormní a nestabilní hvězdě blíže k Zemi. Jestliže by například hvězda Eta Carinae vybuchla stejným způsobem jako ta právě objevená, mohla by vyslat nebezpečné záření směrem k Zemi. Pravděpodobnější ale je, že by se stala nejjasnější hvězdou na naší obloze - viditelnou během dne a dost jasnou na to, aby několik týdnů a možná i měsíců osvětlova i noční oblohu.

Autor

iABC

 

Články odjinud