Zvířecí filmové hvězdy

Zvířecí filmové hvězdy
Sdílej
 
Oscar pro medvěda? Filmy se zvířaty a o zvířatech jsou odjakživa trháky, vedle lidských herců sbírají slávu i ti zvířecí.

Zatímco režiséři mají na starosti herecké výkony lidí, zvířecí hvězdy ze zvláštních agentur nacvičují se svými trenéry, poslouchají jejich pokyny a za odměnu dostávají místo honoráře různé pamlsky.


Naštěstí už jsou pryč doby, kdy filmaři mohli zacházet se zvířaty, jak se jim zachtělo; dnes existují organizace, které dohlížejí na to, aby v průběhu natáčení nebylo žádné zvíře zraněno. Nejznámější takovou společností je American Humane Association (AHA), která monitoruje americké filmy.

Navíc v době digitálních triků není problém upravit již natočené záběry nebo vytvořit nové. Přesto jsou živá zvířata ve filmu nepostradatelná; v následujících odstavcích vám představíme některé legendární i vycházející zvířecí hvězdy.



Bart (1977-2000)

medvěd kodiak
Nejznámější role: dospělý grizzly ve filmu Medvědi

Medvěd Bart, který bohužel předčasně zahynul na rakovinu, patřil k nejslavnějším zvířecím hercům vůbec; objevil se v patnácti filmech, několika dokumentech a mnoha reklamách. Ačkoliv se narodil v zoo, vychovávali ho manželé Seusovi, kteří trénují různá divoká zvířata pro film. Přestože Bart v dospělosti měřil okolo tří metrů a vážil 750 kilo, nikdy nikomu neublížil a jeho pán Doug mu dokonce občas dával hlavu do tlamy.

Bartovým nejvýraznějším snímkem byli Medvědi Jean-Jacquese Annauda z roku 1988, kde po pečlivé přípravě ztvárnil hlavní roli dospělého grizzlyho, který se ujme opuštěného medvíděte. Jeho neuvěřitelný výkon dokonce vzbudil debaty o zřízení Oscara pro zvířecí herce.



Keiko (1976-2003)

Kosatka
Nejznámější role: kosatka z filmu Zachraňte Williho

Zřejmě nejslavnější velryba na světě, známá nejen ze třech filmů o kosatce Willym, kterou osvobozuje osiřelý chlapec. Osud Keika totiž nápadně připomíná příběh Willyho - neobvyklá popularita snímku vyvolala tendence najít Keiko nový a lepší domov než ten tehdejší v zábavním parku v Mexico City.

Pro tento účel dokonce v roce 1995 vznikla zvláštní nadace, kosatka byla nekonec přemístěna do Oregonu a poté vypuštěna do volného moře poblíž Islandu. Bohužel, Keiko neměl takové štěstí jako filmový Willy, protože v prosinci 2003 zemřel v poměrně mladém věku na zápal plic.




Tara (10) a Levi (8)

malpy kapucínské
Jack z Pirátů z Karibiku

Tyto dvě opičky si zahrály v populárních Pirátech z Karibiku; střídaly se v roli Jacka, pirátské opice patřící kapitánu Barbossovi. Během natáčení bylo všemožně postaráno o jejich pohodlí - oblečky, které měly na sobě, byly ušité na míru, aby opičí herce nikde netlačily.

Také medajlonek, který malpy v některých scénách držely, byl speciálně odlehčená rekvizita. V bitevních sekvencích byly použity pouze makety namísto živých zvířat, neboť hluk by je mohl vyděsit; scéna, ve které opička sedí na kapitánově rameni, byla natočena před zeleným pozadím a do filmu přidána dodatečně. Roztomilou opičí zombie už ovšem vytvořili pouze grafikové s pomocí počítačů.



Hugo (9)

neapolský mastin
Tesák z Harryho Pottera

Devítiletý psí herec zazářil spolu s Bullym, Vitem a Bellou v roli Tesáka, poněkud uslintaného loveckého psa ze série filmů o Harry Potterovi. Hagridův domácí miláček mimo jiné doprovází hrdiny do Zapovězeného lesa; exteriér byl pro tento účel pokryt měkkým mechem, aby si Hugo nezranil citlivé packy. Jeho trenérka Julie Tottmanová říká, že nejtěžší ze všeho bylo Huga přimět, aby couval - psi totiž za normálních podmínek chodí pozadu jen velmi zřídka. Zadní sedadlo létajícího auta, ze kterého v druhém díle psí hrdina vyskakuje, muselo být také uzpůsobeno jeho značné velikosti. Nakonec se ale vše zdařilo a Hugo, řízený pokyny trenérky stojící mimo záběr, zvládl obtížné scény na jedničku.



Natáčení s medvědem


Trénink zvířecích herců vyžaduje minimálně stejnou, ne-li větší přípravu než příprava těch lidských. Pracuje se s pamlsky a jinými odměnami, reakce zvířete musí být naprosto přesné a spolehlivé. Bart například několik týdnů před natáčením cvičil denně s hadrovou a koženou figurínou medvíděte, protože v divočině jsou cizí mláďata medvědy nemilosrdně zabíjena.Svou roli však nakonec zvládl na výbornou a mluví se o něm jako o jednom z nejtalentovanějších zvířecích herců, a to i přesto, že vycvičit medvěda je mnohokrát těžší než například psa nebo kosatku, kteří se velice snadno naučí poslouchat a provádět na přání různé triky.

Autor

Anna Kudrnová

 

Články odjinud