Antelope Canyon vám vezme dech

Antelope Canyon vám vezme dech
Sdílej
 
"O tomhle kaňonu určitě napiš," říká mi fotograf Tomáš Míček. "Málokdo ho zná, málokdo o něm píše, a přitom je to jeden z nejkrásnějších kaňonů světa. Mekka fotografů a téměř ráj na zemi..."

Antelope Canyon najdete v arizonské pustině blízko města Page, na území indiánské rezervace kmene Navajů. Jsou to vlastně dva oddělené kaňony. Celkem nepoeticky se nazývají Lower a Upper (nižší a vyšší) Antelope Canyon.


Do každého z nich je oddělený vstup, i vstupné zaplatíte dvakrát, ale oba rozhodně stojí za to, i když vás okouzlí možná víc dolní část - něco takového jste totiž zaručeně ještě neviděli.

Země indiánů

Indiáni vlastní tuhle krásnou část světa již po staletí a obdělávají zde nehostinnou půdu. Příchod Evropanů v 17. století znamenal pro Navaje těžké časy, boje a nepokoje. Jak se ale říká - všechno zlé je pro něco dobré. Navajové se od vetřelců naučili například chovat ovce, které dnes tvoří značnou část jejich hospodářství. V současnosti má kmen samosprávu na celém širokém území.

Podzemní magie

Antelope Canyon je nejen nejzvláštnější místo z jejich země, ale dokonce i jedno z nejmagičtějších míst na světě. Kdysi zde bývaly jen červené pískovcové skály, avšak dešťová a bouřková voda kameny narušila, pukliny se rozšiřovaly a vytvářely jen těžko uvěřitelné útvary.

Sluneční paprsky se zde na několikrát lámou a záleží na denní i roční době, jestli uvidíte písek na dně zbarvený do modra, ruda či zelenkava. Připadáte si jako v jiném světě. Výjimečně dnes proto nepřinášíme rozhovor s Tomášem Míčkem – většina lidí, kteří místo navštívili, totiž říká, že nelze popsat slovy. Fotografie, kvůli kterým na místo jezdí nejlepší fotografové světa, napoví rozhodně více.

Místo úkrytu

Kaňon sloužíval kmeni Navajů jako úkryt pro stáda. Dnes tu ovce už nepotkáme, zato spoustu turistů. Místo je skutečně kouzelné. Úzké chodby se klikatí zabarveným pískovcem, fotoaparáty cvakají. Jen škoda, že se nemůžete zdržet, průvodce hlídá čas jako ostříž. Skály jsou zrádné. O prázdninách roku 1997 se tudy prohnala přívalová vlna po náhlé bouři a zabila jedenáct návštěvníků, kteří zde zrovna byli. Dvě těla se nikdy nenašla. Není divu - představa o tom, jak se voda mele mezi ostrými skalami, není vůbec příjemná.

Utajovaná rarita

Antelope Canyon na jihozápadě USA je jedna z nejfotogeničtějších soutěsek světa. Výsledky tisícileté eroze a odraz slunečního svitu zde den co den rozehrávají mystickou hru světel a stínů. Ačkoli byl objeven téměř před 70 lety, většina průvodců jeho existenci dlouho tajila. Nakonec ale zvítězily komerční zájmy Navajů, na jejichž území soutěska leží, a od roku 1997 je Antilopí kaňon zpřístupněn veřejnosti.

Video:

Autor

Tereza Švejdová a Petra Miklošková

 

Články odjinud