Kam se vydat na lov dinosaurů

Kam se vydat na lov dinosaurů
Sdílej
 
Od pradávna se na různých místech na Zemi nacházely obrovské kosti neznámých plazů. Protože si lidé si nedovedli vysvětlit jejich původ, stvořili ve své fantazii draky.

Ti se ostatně od podoby obrovských dravých dinosaurů moc neliší - lidová tvořivost je sice obdařila větším množstvím hlav, ohněm chrleným z tlamy a zvláštní zálibou v princeznách, ale základní podoba draků a dravých dinosaurů je překvapivě shodná.

Parasaurolophus žil na Zemi před 76 až 65 miliony let •  archiv ABC

Také pravlast mýtů o dracích se překrývá s významnými nalezišti dinosauřích kostí: draci jsou neoddělitelnou součástí staré čínské kultury a právě v Číně a v sousedním Mongolsku leží jedny z nejbohatších nalezišť dinosaurů.

Teprve ve druhé polovině 19. století lidé skutečně "objevili" dinosaury - vědci a paleontologové objasnili původ obrovských kostí a začali popisovat první druhy prehistorických plazů.

 

Proč nežili u nás

Země vypadala v období jury a křídy (tj. před 200 až 65 miliony lety) úplně jinak, než dnes. Severní Ameriku dělilo od Jižní Ameriky moře, také velká část Evropy byla zaplavena mělkým mořem, ze kterého vystupovaly řady menších a větších ostrovů. Na nich žili jen drobnější druhy dinosaurů (nejznámější jsou iguanodoni), jejichž pozůstatky se nacházejí v dnešním Německu, Anglii či Belgii. Česká republika byla po většinu tohoto období zaplavena mořem a tak jediný nález kosti iguanodona pochází nejspíš z mořského náplavu.

 

Nejznámější světová naleziště dinosaurů

Setkání dvou dospělých tyranosaurů nad kořistí se neobešlo bez boje •  archiv ABC

Parasaurolophus žil na Zemi před 76 až 65 miliony let. Popsáním prvních druhů dinosaurů v 18. století začal hon, který si nezadal se zlatou horečkou - jen místo zlata se hledali dinosauří kosti.

První lovci dinosaurů mířili do západních oblastí USA

Začátkem 20. století byla objevena obrovská naleziště v Africe v Tanzánii - odtud např. pochází první kompletní kostra brachiosaura

Ve dvacátých letech 20. století začíná výzkum bohatých dinosauřích nalezišť v poušti Gobi na hranicích Mongolska a Číny

V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století byla objevena naleziště v Kanadě - v Albertě, Britské Kolumbii a Saskatchevanu, a také v severním Mexiku

Konec dvacátého století přinesl nové nálezy dinosaurů v oblasti Sahary

Konec 20. a začátek 21. století se nese ve znamení objevů obrovských dinosaurů v jihoamerické Patagonii

 

Země obrů

Ilustrační obrázek •  archiv ABC

Největší zájem mají současní lovci dinosaurů o Argentinu. Právě tady bylo v posledním desetiletí objeveno nejvíc nových druhů dinosaurů. Ale hlavně - jsou to největší dinosauři, jací se dosud na světě našli. Právě z Argentiny pochází obrovský dravý Giganotosaurus, se kterým jste se seznámili na předchozí stránce. Ale absolutně největšími dinosaury jsou místní býložravci.

Agrentinosaurus popsaný v roce 1993 byl přes 40 metrů dlouhý a vážil až 100 tun. Podobně velký byl zřejmě i Puertasaurus popsaný podle nálezu několika obratlů v roce 2005 (obratle byly až 106 cm vysoké a 168 cm široké).

Posledním argentinským obrem je Futalognkosaurus popsaný v roce 2007. Z něj se našla téměř kompletní kostra - zachovalo se jí 70 %. Vědci proto mohli docela přesně určit jeho délku na 34 metrů a váhu ještěra odhadli na 80 tun.

 

Články odjinud