Zimovzdorní mamuti

Zimovzdorní mamuti
Sdílej
 
V žilách mamutů kolovala krev, která je chránila při nízkých teplotách.

Vědcům se podařilo prozkoumat krevní barvivo obsažené v červených krvinkách vyhynulých chobotnatců. Postup byl velmi složitý. Protože biologové znají mamutí DNA, upravili v laboratoři bakterie, aby produkovali mamutí bílkovinu. Tu pak už normálně prozkoumali.

Pokud vám to připadá jako ze sci-fi románu, nedivím se. Přesto to však vědci zvládli a dokonce tvrdí, že takto, pomocí bakterií, budou moci vytvářet bílkoviny i dalších vyhynulých tvorů.

Nyní ale k vlastnímu výsledku jejich práce. Ukázalo se, že mamutí hemoglobin obsahoval zvláštní bílkovinu, která umožňovala mamutům - na rozdíl od dnešních slonů - fungovat i v chladnu. Pravděpodobně tak mohli mít nižší tělesnou teplotu než ostatní chobotnatci. To jim v nehostinné době ledové umožňovalo šetřit energii.

Neznamená to, že by jejich krev byla nemrznoucí, jak se také někdy objevilo v českém tisku. Mamuti jako savci totiž musí udržovat stálou tělesnou teplotu, je ale rozdíl, zda například 33 nebo 38 stupňů. Dost možná také takto výhodná krev umožňovala snižovat těmto zvířatům teplotu v okrajových částech těla, aniž by jim v chladu omrzaly.

Mamuti patří k nejprobádanějším vyhynulým zvířatům. Známe i mnoho jejich genů. Například tak víme, že byli blízce příbuzní dnešním asijským slonům. Dokonce natolik, že asijští sloni mají ke svým vyhynulým příbuzným geneticky blíže než ke svým africkým bratrancům.

Dále známe některé geny ovlivňující zbarvení jejich srsti. Naznačují, že mamuti nemuseli být všichni tmaví, ale že se pravděpodobně vyskytovali jedinci rezaví nebo i velmi světlí, možná až bělaví.

Autor

Stanislav Drahný

 

Články odjinud