Krmte medvědy!

Krmte medvědy!
Sdílej
 
Tato tabulka se možná brzy objeví v rezervacích a národních parcích Severní Ameriky. Ale týkat se bude výhradně medvědů baribalů.

Medvěd baribal je nejmenší ze tří severoamerických druhů medvědů. A také má pověst nejmírumilovnějšího z nich, medvěd grizzly a medvěd lední útočí na člověka mnohem častěji.

Baribalové však na rozdíl od nich přicházejí nejčastěji do kontaktu s lidmi – zvykli si totiž, že se v blízkosti lidí vyskytuje potrava. A tak vylupují popelnice v okolí osad nebo kempů, vloupávají se do chat a srubů stejně jako do odstavených automobilů.

Medvěd baribal hledá svačinu. •  shutterstock.com

Při zvyšující se návštěvnosti národních parků a dalších oblastí, kde tito medvědi žijí, tak dochází ke kontaktu medvědů s lidmi stále častěji a je jen otázkou času, kdy dojde k nějakému neštěstí. Medvěd, byť mírumilovný baribal, je přece jen divoká, nepředvídatelná a hlavně silná šelma.

Aby ke kontaktům lidí a medvědů docházelo co nejméně, nabádali dosud zoologové návštěvníky parků, aby medvědy nekrmili, nenechávali v autech žádné potraviny, zabezpečili popelnice a kontejnery. Nyní však, po několikaletém výzkumu, přišli s novým řešením.

V některých oblastech začali pokusně baribalům předkládat potravu (např. ořechy, slunečnicová semena nebo zvířecí tuk), kterou se je snažili odlákat do méně navštěvovaných a neobydlených míst. A kupodivu, tato strategie zafungovala, tam kde baribalové žádné krmení nedostávali, se počet vloupání do domů či aut spíše zvyšoval, zatímco v oblastech, kde baribalové dostávali potravu na odlehlá místa, toto vylupování lidských objektů zcela ustalo.

Je to ovšem objev poněkud kontroverzní – zatímco někteří zoologové věří, že tímto způsobem střetům lidí s medvědy zabrání, jiní jsou přesvědčeni, že jde pouze o krátkodobé řešení, které ve svém důsledku povede k tomu, že si medvědi na lidi zvyknou, přestanou se jich bát (což už ale na mnoha místech stejně nastalo) a začnou se s nimi střetávat stále častěji.

Klíčová slova:
medved
 

Články odjinud