Samodomo samolepky: Redakční test vyřezávacího plotru

Samodomo samolepky: Redakční test vyřezávacího plotru
Sdílej
 
Uděláte s ním profi samolepky, potisky na tričko nebo dokonale vyřežete papírovou vystřihovánku. To vše jak se říká snadno a rychle.

 

 

 

 

 

K pouťovým umělcům tradičně patřili vystřihávači portrétů. Zákazník jim ukázal obličej z profilu a oni rychle a velmi přesně vystřihli z tmavého papíru jeho zmenšenou siluetu. Jméno po této umělecké technice nese vyřezávací plotr Silhouette Portrait, který jsme vyzkoušeli v redakčním testu. Jistě to není přístroj, jenž bychom museli za každou cenu mít doma. Za dobu, co jsme ho v redakci testovali, nám ale postupně docházely další a další možnosti jeho využití a přičteme-li k i velmi příznivou cenu přístroje, vychází nám. že bychom takového pomocníka doma jistě ocenili.

Co to je?

Pod ošklivým názvem plotr se skrývá zařízení, které se podobně jako tiskárna připojí k počítači, ale místo tisku kreslí. Základem přístroje je kreslicí hrot pohybující se po papíru, který podavač posouvá skrz přístroj. Plotry jsou často obrovské přístroje a používají se především pro kreslení technických výkresů velkých rozměrů. V běžné domácnosti uplatnění nenajdou, takže většina uživatelů počítačů plotr na vlastní oči nikdy neviděla. Silhouette Portrait je ale trošku jiný případ. I když je to stále plotr, je šitý na míru právě pro domácí využití. Má tvar i rozměry maličké tiskárny a kromě kreslení dokáže i vyřezávat papír a další materiály. Umožňuje to výměna kreslicího hrotu za řezací.

Vystřihovánky?

Abyste mohli slepit vystřihovánku z ábíčka, musíte nejprve jednotlivé dílky vystřihat nebo vyřezat skalpelovým nožem. Oba způsoby jsou pracné a předpokládají důkladnou pečlivost. Představte si ale, že byste stránku s vystřihovánkou jednoduše prohnali přístrojem, který by jednotlivé dílky vyřezal za vás a stačilo by je z listu papíru jen vyloupat. Tak přesně tohle Silhouette Portrait NEUMÍ. Respektive uměl by, kdybyste pro všechny dílky vystřihovánky v obslužném programu připravili linky řezů. Pak by vyřezání takové stránky trvalo jen pár desítek vteřin. Musíte zkrátka přístroji určit, kde přesně má řezat.

 

Podívejte se na video plotru v akci v redakci ABC:

 

Vyzkoušeli jsme vyřezávací ploter

Vyzkoušeli jsme vyřezávací ploter

Motivy

V balení s vyřezávacím plotrem jsme našli také obslužný program Silhouette Studio. Jeho pomocí se ovládá samotný přístroj, ale i se zde připravují motivy pro řezání. Hotové motivy se dají nakupovat v online obchodě, přičemž s nákupem nového ploteru získáte i předplatné do tohoto obchodu v hodnotě deseti dolarů, což vystačí na hodně nákupů. V obchodě ale nekoupíte zdaleka všechno. My jsme se hned pustili do vytváření svých vlastních motivů, což je nejenom zdarma, ale i daleko zábavnější. Navíc je to opravdu jednoduché.

Příprava k řezání

Do programu stačí načíst obrázek – podporuje nejčastější bitmapové formáty (JPG, TIF, PNG atd.) - a zadat výpočet trasování okrajů. V nové vrstvě nad obrázkem se červenou linkou objeví linie řezů. Ty se ukládají jako křivka, takže je dle libosti můžete následně zvětšovat a zmenšovat bez ztráty kvality, ale také díky editačním bodům jakkoli tvarovat. Takto se dá docílit přesně požadovaného tvaru. Když máte křivku připravenou, můžete si projekt uložit, nebo rovnou dát pokyn plotru k vyřezávání. Příprava přístroje je ještě jednodušší. K počítači se připojuje přes USB. Pak se do plotru vloží řezací hrot, který se musí nastavit na tloušťku řezaného materiálu. Zbývá už jen natáhnout vyřezávaný materiál do podavače a může se začít.

Neomezené možnosti

A teď se dostaneme k tomu nejzajímavějšímu. Silhouette Portrait umí vyřezávat papír různé tloušťky, samolepky z vinylové fólie, různé typy nažehlovacích fólií či magnetické fólie. Řezací hrot můžete vyměnit za hrot kreslicí, čímž plotr změní svou funkci na kreslení. Takto si pomocí obslužného programu můžete nakreslit motiv např. na nažehlovací obtisk na textil, následně jej vyřezat a po zažehlení získáte zcela originální tričko. Stejně tak můžete vyrábět magnetky na lednici, samolepky, ale dokonce i ony zmiňované vystřihovánky. Možnosti jsou téměř neomezené.

 

 

Vyzkoušeli jsme: Miniaturní švýcarák Swiss Tech

Vyzkoušeli jsme: Miniaturní švýcarák Swiss Tech

Vyzkoušeli jsme: Nejlepší tablety (nejen) pod lavici

Vyzkoušeli jsme: Nejlepší tablety (nejen) pod lavici

Vyzkoušeli jsme: Vodotěsná empétrojka

Vyzkoušeli jsme: Vodotěsná empétrojka

Klíčová slova:
vyzkoušeli, ploter, plotr
 

Články odjinud