Ráj fanoušků techniky

Ráj fanoušků techniky
Sdílej
 
Německá technická muzea v městech Sinsheim a Speyer vlastní exponáty, které vedle sebe na jiném místě neuvidíte.

 

 

Vedle německé dálnice A6 u města Sinsheim (čti Zinzhajm) se cestujícím naskytne nečekaný výjev. Ze střechy jakési haly trčí ve vzletové poloze těsně za sebou dva nadzvukové dopravní letouny. Pozornější pohled odhalí další letadla, radarovou anténu a tanky. Hala patří technickému a automobilovému muzeu v Sinsheimu. Muzeum tu stojí od roku 1981 a o šestnáct let později bylo v nedalekém Speyeru (čti Špíru) otevřeno jeho sesterské technické muzeum. Obě muzea jsou od sebe 40 kilometrů daleko a k tomu vzdálenějšímu ve Speyeru je to z Prahy zhruba 500 kilometrů. Jejich prohlídka rozhodně stojí za alespoň dvoudenní výlet.

 

 

Skvosty Sinsheimu

Zmiňované nadzvukové dopravní letouny jsou britsko-francouzský Concorde a sovětský „Konkordski“, tedy Tupolev Tu-144. Výstavní prostory pod nimi jsou plné automobilů, motocyklů, vojenské techniky a letadel, ale najdete tu i zemědělské a stavební stroje, orchestriony nebo parní lokomotivu. K naprostým unikátům patří rekordní automobil Blue Flame, který jako první pozemní stroj překonal rychlost zvuku.

Poklady Speyeru

Muzeum ve Speyeru se má také čím pyšnit. K největším lákadlům patří Boeing 747 (Jumbo Jet) nebo sovětským raketoplánem Buran. Velkolepý je také vojenský nákladní letoun Antonov An-22, americká stíhačka F-15 nebo loď německé pobřežní stráže. Co nás ale ve Speyeru dostalo nejvíc, byla sbírka německých ponorek. Tu největší U 9, která sloužila od 60. do 90. let minulého století, jsme si prolezli do nejzapadlejšího zákoutí.

 

Videoreportáže pro fanoušky techniky:


VIDEO: ABC v technických muzeiích Speyer a Sinnsheim

VIDEO: ABC v technických muzeiích Speyer a Sinnsheim

Ábíčko s kamerou: Raketoplán Buran

Ábíčko s kamerou: Raketoplán Buran

 

Články odjinud