Nejrychlejší roboti na světě

Nejrychlejší roboti na světě
Sdílej
 
Roboti již nemusí být těžkopádní a nemotorní. Některé kousky jsou pěkně rychlé a umí spoustu věcí lépe, než člověk.

Rubikovka do půl sekundy

Nejrychlejší zaznamenané složení Rubikovy kostky člověkem se vejde pod neuvěřitelných 5 sekund. Jde takový rekord vůbec překonat? Ano! Stačí zajít za roboty. Pro tento účel byl totiž jeden vytvořen a jeho výkonu se patrně člověk nikdy ani nepřiblíží. Složil rubikovku za neskutečných 0,38 vteřiny! Potřeboval k tomu dvě kamery PlayStation Eye, které „četly“ barvy a šest motorů a servomotorů, které kostkou otáčely. Tenhle výkon by šel podle tvůrců z MIT ještě vylepšit, takže se pravděpodobně brzy dočkáme překonání tohoto už tak neuvěřitelného času. Největší překážka? Je zapotřebí vymyslet, jak zabránit rozpadání rubikovky ve vysokých rychlostech!

WildCat spaluje metanol

Kdybyste chtěli přeložit název WildCat, dostanete se k Divoké kočce. A zatímco normální divoká kočka váží maximálně 8 kilogramů, tenhle robotí macek má 154 kilogramů a je poháněn motorem spalujícím metanol. Inženýři v Boston Dynamics se vytáhli. Ačkoliv WildCat vypadá neohrabaně, dokáže vyvinout rychlost až 32 kilometrů za hodinu. Pomocí senzorů skenuje terén a tomu přizpůsobovat svůj pohyb. Nemělo by se tedy stát, že by nečekaně zahučela do díry či narazila do zdi. Využití WildCat se plánuje především v armádě, kde by měla odlehčit vojákům a nosit třeba zásoby, munici nebo palivo.

milliDelta: Miniaturní přeborník

milliDelta rozhodně nevypadá jako trhač rekordů. Vždyť je vysoký jen dva centimetry a neváží ani půl gramu! Navíc uzvedne maximálně 1,3 gramu. Přesto všechno je to pořádný rychlík. Jeho „ruce“ nejsou ovládány hydraulikou, motory ani servomotory. Konstruktéři využili piezoelektrický pohon. Když do něj přivedete napětí, tak se deformuje, v tomto případě narovnává. Potud je to poměrně obyčejný malý robůtek. Co ho dělá speciálním je fakt, že svoji práce zvládá velice, ale opravdu velice rychle.

Jeho robotické minipaže mohou kmitat rychlostí až 0,45 metru za sekundu a zvládnou zrychlení až 215 metrů za sekundu na druhou. MilliDelta se neohybuje a je určen pro práci na výrobních linkách, kde může velice rychle třeba přilepovat nálepky na výrobky a podobně. První využití tohoto typu robota se objevilo v továrně na pralinky. Tam potřebovali zrychlit proces vložení pralinky do bonboniéry. Hydraulický pohon se ukázal jako příliš pomalý a tak vznikl první delta robot, který byl ovšem mnohem větší, než dnešní milliDelta.

Přečtěte si také:

ROBOBEE 2.0: Obojživelný hmyzák

ROBOBEE 2.0: Obojživelný hmyzák

Největší letadlové lodě světa: Základny na moři

Největší letadlové lodě světa: Základny na moři

WALK-MAN: Robotický záchranář

WALK-MAN: Robotický záchranář

Nejukrutnější horské dráhy světa

Nejukrutnější horské dráhy světa

Klíčová slova:
robot, technika, rekord, vynález
 

Články odjinud