Zvláštní letoun pro suborbitální lety

Sdílej
 
V den stého výročí prvního letu letadla bratří Wrightů odstartoval na první testovací let s použitím raketového motoru zvláštní letoun SpaceShipOne (SS-1). Toto letadlo se uchází o Cenu X (X-Prize), kterou mohou získat soukromé společnosti, které vyvinou letoun schopný opakovaného suborbitálního letu ve výšce 100km.

SpaceShipOne je mnohonásobně použitelný dvoustupňový dopravní prostředek. V prvním stupni je použit turboreaktivní dopravní letoun s názvem White Knight (Bílý rytíř). Druhý stupeň bude mít v budoucnu za úkol dopravit cestující do požadované výšky přes 100 km.

Foto
Během testovací letu došlo ve výšce 14,6 km k oddělení druhého stupně, podvěšeného pod letounem. Poté, co druhý stupeň raketoplánu klesl do výšky 13,5 km a nacházel se v klouzavém letu při rychlosti M = 0,55, byl zažehnut jeho hybridní raketový motor. Již 10 sekund po zážehu motoru byla překročena rychlost zvuku. Po 15 sekundách činnosti byl motor automaticky vypnut, letoun dosáhl rychlosti 1490 km/h (M = 1,2) a výšky 20,7 km. (Při plánovaném suborbitálním letu bude raketový motor v činnosti 51 sekund.)
V nejvyšším bodě dráhy letu se pilot nacházel prakticky v beztížném stavu - krátkodobě na palubě letounu panovaly podmínky, které budou po dobu několika minut provázet plánované suborbitální (balistické) lety. by soukromá společnost zvítězila v soutěži o tzv. Cenu X, musí vypustit jakýkoliv dopravní prostředek do výšky přes 100 km a na jeho palubě se musí nacházet 3 cestující. Let je nutno zopakovat během dvou týdnů. Scaled Composites neinformovala o svých dalších plánech, avšak experti jsou toho názoru, že postačí ještě jeden až dva zkušební lety a ještě v roce 2004 může být realizován suborbitální let.
V současné době byly ve Scaled Composites zahájeny letové zkoušky dalšího unikátního letounu s názvem Virginia GlobalFlyer, jehož úkolem bude uskutečnit první nonstop let kolem zeměkoule bez mezipřistání a bez doplňování paliva.

 

Články odjinud