ESA vytvoří do roku 2020 detailní 3D model naší galaxie

Sdílej
 
Evropská vesmírná agentura ESA schválila ambiciózní plán – v rámci projektu GAIA vypustí do kosmu v roce 2010 let stejnojmennou vesmírnou observatoř. Po pěti letech průzkumu a dalších třech, které zabere vyhodnocování dat, bude nakonec sestaven zatím nejdokonalejší trojrozměrný model naší galaxie s více než miliardou objektů.

V roce 2010 hodlá evropská vesmírná agentura ESA vypustit do vesmíru observatoř GAIA. Dvojicí nejcitlivějších kamer, jaké kdy byly sestrojeny, bude po pět let zkoumat naší galaxii, aby pak bylo možné sestavit její zatím nejdetailnější a nejpřesnější počítačový 3D model.

Foto
Celkem se bude jednat přibližně jedné miliardy vesmírných objektů. Model navíc nebude statický,bude ukazovat nejen polohu, ale i směr pohybu, barvu a dokonce i složení jednotlivých vesmírných těles. Předpokládá se, že by GAIA měla najít i řadu zatím neznámých hvězd i dalších objektů, které jsou buď velmi slabé nebo se nacházejí zatím v neprozkoumaných oblastech.
Než bude tento hvězdný katalog vytvořen, bude však nutné zpracovat obrovské množství dat - příbližně 1 petabajt, což je 1015 bajtů. Tyto informace budou vědci prohledávat a zkoumat další tři roky.

 

Články odjinud