Start mise k Merkuru byl odložen

Sdílej
 
Dnes ráno našeho času měla z Mysu Canaveral na Floridě, odstartovat mise Messenger k Merkuru. Start první sondy po 30 letech k této planetě byl však kvůli špatnému počasí odložen- opakovat by se měl zítra . Sonda Messenger bude poté ke svému cíli putovat celých sedm let po velmi komplikované gravitačně urychlované dráze.

K Merkuru má sonda Messendger letět po komplikované, gravitačně urychlované a usměrňované dráze celých 7 let. Nejprve sonda 3krát prolétne kolem Venuše a poté 2krát kolem planety Merkur. Gravitačních manévrů je využito ke změnám rychlosti a tvaru dráhy bez použití pohonných látek.

Foto
První průlet kolem Merkuru se uskuteční 16. 10. 2007, druhý průlet nad povrchem planety sonda uskuteční 7. 7. 2008. Dlouhodobý výzkum planety z eliptické oběžné dráhy bude pak zahájen v červenci 2009.
Během 12 měsíců se na povrchu Merkura vystřídají dva "sluneční" dny. Jeden den na Merkuru odpovídá 176 pozemským dnům. První "den" se sonda soustředí na globální studium povrchu planety pomocí různých přístrojů, druhý "den" se zaměří na vybrané detailní cíle. Kolem planety sonda oběhne dvakrát za 24 hodiny. Po dobu 8 hodin na každém druhém oběhu bude sonda natočena tak, aby mohla předávat na Zemi vědecké informace. Za jeden den bude získáno 15 MB dat.
Sonda o hmotnosti 1,2 tuny bude chráněna před intenzívním zářením slunečním štítem a výkonným termoregulačním systémem. Vzhledem k menší vzdálenosti je Slunce z povrchu Merkura 11krát jasnější než při pohledu ze Země. Proto může teplota na některých místech povrchu planety vystoupit až na 450°C.

 

Články odjinud