Nové nanovlákno je silné pouhý jeden atom

Sdílej
 
Vědci oznámili objev nového materiálu, který by mohl opět přiblížit výrobu počítačových čipů z jediné molekuly. Graphene ze skupiny fullerenů je takřka dvojdimenzionální – jedná se o velkou, plochou molekulu o šířce pouhého atomu. Elektronické vlastnosti tohoto nanovlákna dovolují, aby z něho byl vyroben ultra rychlý a stabilní tranzistor – základ jakékoli výkonnější elektroniky.

Fyzikové z univerzity v anglickém Manchesteru a ruské Černogolovce pracovali společně na projektu nanovlákna graphenu. Nyní výsledek své práce publikovali v odborném časopise Science a řada odborníků se nechala slyšet, že se jedná o jeden z nejvýznamnějších objevů v oblasti pevného fyzikálního stavu poslední dekády.

Foto
Graphene patří do rodiny fullerenů, které byly objeveny v posledních dvaceti letech. Fullereny jsou obří molekuly složené z 20 a více atomů uhlíku ve vrcholech různých mnohostěnů víceméně kulovitých tvarů. Patři sem také takzvané „backyballs“ nebo karbonové nanorourky.

Jejich neobvyklé elektronické, mechanické a chemické vlastnosti v molekulárním měřítku, umožňují výrobu ultra rychlých tranzistorů pro elektroniku, použitelné jsou také jako neuvěřitelně silné, ohebné a stabilní materiály.

Vývoj elektroniky se v podstatě shoduje se snahou vyrobit co nejmenší a nejrychlejší tranzistor. Jakýmsi nedostižným cílem je pro inženýry takzvaný balistický tranzistor, ve kterém jsou elektrony „vystřelovány“ na velkou vzdálenost, aniž by navzájem kolidovaly. Méně srážek znamená nižší ztrátu energie a tím pádem také vyšší rychlost. Balistický tranzistor se zatím nepodařilo sestrojit, experimenty ale ukázaly, že z tohoto materiálu by teoreticky vytvořen být mohl.

 

Články odjinud