Sluneční plachetnice míří na oběžnou dráhu

Sdílej
 
Start první soukromé orbitální mise Cosmos 1 se pomalu blíží. 1. března by měla tato řiditelná „sluneční plachetnice“ odstartovat z ponořené ruské ponorky v Barentsově moři. Nosnou raketou bude upravená ruská balistická střela a jakmile dosáhne sluneční plachetnice oběžné dráhy, rozvine se soubor 8 trojúhelníkových plachet. Týden po startu by to pak měla začít zkouška řízeného letu.

Mise Cosmos 1, kterou uskutečňuje soukromá americká společnost The Planetary Society, je první soukromou orbitální misí. Hlavním cílem Cosmosu 1 je poprvé uskutečnit a v praxi ověřit řízený let kosmické lodi poháněné jen tlakem fotonů slunečního světla – takzvané „sluneční plachetnice“.

Foto
Ke startu dojde v termínu od 1. března do 7. dubna 2005 z ponořené ruské ponorky v Barentsově moři. Nosnou raketou bude ruská balistická střela vyřazená z vojenského použití a upravená na vynášení družic na nízkou oběžnou dráhu.
Foto
Jakmile bude sluneční plachetnice na oběžné dráze Země, rozvine se soubor 8 trojúhelníkových plachet, které se napnou nafukovacími trubicemi. Za týden po startu začne zkouška řízeného letu. Cosmos 1 sice není postaven pro dlouho trvající let, ale jeho mise by mohla trvat týdny až měsíce. Nejrůznější zařízení na palubě budou kontrolovat a měřit stav kosmického plavidla, včetně výsledku tlaku slunečního záření na plachty sondy. Ta by díky slunečnímu větru měla měnit dráhu a rychlost.
Sluneční plachetnice by měly v budoucnosti sledovat a kontrolovat kosmické počasí nebo možná dokonce umožnit nízko rozpočtové lety k Měsíci nebo Marsu, financované ze soukromých zdrojů. Kompletní mise Cosmos 1 totiž nebude stát ani 4 miliony dolarů, což ve srovnání s konvenčními vesmírnými lety opravdu zanedbatelná částka.

 

Články odjinud