První čtyři satelity systému Galileo byly objednány

Sdílej
 
Evropský satelitní navigační systém Galileo postoupil tento týden opět o něco kupředu. V úterý byla podepsána smlouva, která závazně objednává první čtyři satelity. Tato navigační síť s celkovým počtem třiceti satelitů, by měla být podle plánu funkční koncem této dekády a bude plně kompatibilní s již existujícím americkým systémem GPS.

Evropská vesmírná agentura a společnost Galileo Industries podepsaly v úterý kontrakt na výrobu prvních čtyř satelitů navigačního systému Galileo. První satelity by se měly dostat na orbit v roce 2008, celá konstelace 30 očekávaných satelitů, by se ve vesmíru měla objevit koncem této dekády.

Foto

Systém Galileo bude fungovat vedle stávajících systémů – Amerického Global Positioning System (GPS) a ruského Glonassu. Vědci pracující na jeho vývoji slibují určování polohy v reálném čase s přesnosti pár metrů, fungovat by měl i v opravdu extrémních situacích. Počítá se s ním také v nejrůznějších bezpečnostních systémech – měl by řídit vlakovou dopravu, navigovat automobily i letadla – případně okamžitě určit místo nehody . Podle smlouvy, kterou podepsala Evropská unie a USA letos v červnu, bude Galileo plně kompatibilní se systémem GPS – navíc zvýší jeho přesnost a spolehlivost.

Očekává se, pokud půjde vše podle plánu, že by v roce 2015 mělo být více než 400 milionů uživatelů tohoto navigačního systému. Jeho vývoj a výroba, která si vyžádá miliardy Euro, by měla také přinést práci více než sto tisícům lidí.

 

Články odjinud