Lovec komet odstartoval do kosmu

Sdílej
 
Sondu Deep Impact, jejíž část by se měla počátkem června srazit s kometou Tempel 1, vynesla včera z Mysu Canaveral do kosmu raketa Boeing Delta 2. Cílem mise je vytvořit do komety kráter, proniknout přes svrchní vrstvy k jádru a analyzovat chemické složení těchto vesmírných těles.

Sondu Deep Impact vynesla včera do vesmíru z Mysu Canaveral raketa Boeing Delta 2. Poté co dosáhla orbitu, byla vypuštěna z druhého a třetího stupně nosné rakety na trajektorii ke kometě Tempel 1, kam by měla dorazit za šest měsíců.

Foto
3. června vypustí „projektil“ o váze 372kg do dráhy komety. Střela se s ní srazí 24 hodin po vypuštění rychlostí 37 000 km/h a po nárazu vytvoří do komety kráter – jeho velikost si vědci zatím netroufají odhadnout, může se jednat o metry, ale také desítky metrů v průměru. Skeptikové varují, že povrch komety dokonce nemusí vůbec poškodit.

Vytvoření kráteru dovolí kamerám na palubě sondy, která bude zhruba 500kilomterů od místa střetu, zkoumat vnitřní vrstvy tohoto vesmírného tělesa. Palubní přístroje budou také analyzovat chemickou strukturu komety. Srážku střely bude také kromě sondy sledovat i rezervní raketa Flyby, která Deep Impact opustí spolu s projektilem.

Jedná se o první misi, která by mohla proniknout přes svrchní vrstvy k jádru komety, a říci tak více o složení a vzniku těchto vesmírných těles.

 

Články odjinud