V Číně vznikla stanice na monitorování „kosmického smetí“

Sdílej
 
V Číně byla vybudována pozemní stanice, jejímž úkolem je sledovat objekty tzv. kosmického smetí na oběžných drahách kolem Země. Nefunkční družice, poslední stupně nosných raket a nejrůznější úlomky produktů lidské činnosti mohou v budoucnu stále více ohrožovat kosmické lety.

Čínská akademie věd vybudovala pozemní kontrolní stanici, jejímž úkolem je sledovat tzv. kosmické smetí na oběžných drahách kolem Země. Jedná se o nefunkční družice, poslední stupně nosných raket, různé úlomky, částečky odloupnutého laku či barvy až po nejmenší částice, které vznikají hořením raketového paliva.


Podle odhadu vědců se v prostoru kolem Země nachází více než 110 000 objektů větších než 1 cm a přibližně 40 miliónů částic umělého původu, jejichž velikost překračuje 1 mm. Hustota kosmického smetí se zvyšuje navíc srážkami samotných částic. Při srážce vznikne velké množství menších objektů, takže hustota částic v prostoru kolem Země stále narůstá.


Čínští vědci se domnívají, že pokud se bude množství částic v blízkosti Země zvyšovat dosavadním tempem, pak v roce 2300 bude každý vesmírný let ohrožen srážkami s těmito objekty.

Zabránit dalšímu zvyšování hustoty kosmického smetí v blízkosti Země lze dosáhnout například využíváním mnohonásobně použitelných dopravních prostředků, vypouštěním družic na méně „znečištěné“ dráhy nebo naváděním starých družic do zemské atmosféry, kde shoří.

 

Články odjinud