Experiment automatického setkání ve vesmíru selhal

Sdílej
 
Experiment NASA, který měl otestovat technologii automatického setkání a spojení ve vesmíru, skončil neúspěchem. Bezpilotní družice DART disponující technologiemi umožňujícími spojení s cílovým objektem bez přímé účasti člověka, vyčerpala veškeré palivo a přibližně za 10 let shoří v hustých vrstvách zemského ovzduší.

Start družice DART se uskutečnil pomocí rakety Pegasus, která se odpoutala od letounu Stargazer L-1011 přibližně ve výšce 12,2 km nad Pacifikem. Cílovým objektem pro družici DART byla v roce 1999 vypuštěná družice MUBLCOM, vybavená pro tento účel laserovými odrážeči.
Družice DART měla během uskutečnit celou sérii manévrů, při nichž se měla přibližovat k cílovému objektu z různých stran až na vzdálenost necelých 5 metrů. Měla na palubě zásoby pohonných hmot ke dvěma sériím manévrů kolem cílové družice + 30 % rezervy. . Jedenáct hodin po startu se družice DART přiblížila k cílovému objektu na vzdálenost 92 m. V tomto okamžiku řídící počítač přerušil všechny další manévry a k dalšímu přibližování již nedošlo. Počítač totiž zjistil nedostatek pohonných látek k dalším manévrům, neboť veškeré zásoby paliva již byly vyčerpány.
Následně došlo k zážehu hlavního raketového motoru, který ji navedl na "odstavnou" oběžnou dráhu. V důsledku odporu zemské atmosféry se bude výška oběžné dráhy družice DART postupně snižovat a přibližně za 10 let družice shoří v hustých vrstvách zemského ovzduší.
Projekt tedy skončil neúspěchem. Podle vyjádření expertů NASA má tato technologie umožnit dopravu nákladu na oběžnou dráhu a spojení s automatickými či pilotovanými základnami v bezpilotním režimu. Do budoucna se s touto technologií počítalo pro automatické setkávání a spojování také na oběžných drahách kolem Měsíce či Marsu.

 

Články odjinud