Závody raketových letounů se brzy stanou skutečností

Sdílej
 
Peter Diamandis, člověk stojící za cenou X-Prize, kterou vloni získal za opakovaný suborbitální let letoun SpaceShipOne, přišel s novou zajímavou iniciativou: závodní ligou raketových strojů - Rocket Racing League.

RRL bude sériál závodů ve stylu Grand Prix mezi jednotlivými raketovými letadly. Piloti je budou řídit vytyčeným „3D okruhem“ ve výšce pouhých 1 500 metrů nad zemí.

První takzvané "X-Racers" budou postaveny speciálně pro tento seriál, organizátoři však doufají, že se brzy připojí i další tými s novátorskými konstrukcemi.

Závody se budou konat v ideálním případě již v příštím roce na různých místech Spojených států, finále by mělo proběhnout v Novém Mexiku.

Podobně jako již zmíněná, desetimiliónová cena X-Prize, měl by i seriál RRL sloužit jako akcelerátor technologických novinek. Autor myšlenky, Dr. Diamandis chce tímto svým novým počinem urychlit vývoj v oblasti raketových motorů, konstrukce trupu letadel i aerodynamiky.
Každý pilot bude sledovat během závodu s pomocí satelitní navigace svůj vlastní „virtuální tunel“ , bezpečně oddělen od ostatních strojů, přestože poletí velmi blízko vedle sebe.

 

Články odjinud