Japonci otestovali model nadzvukového letadla

Sdílej
 
Japonská vesmírná agentura provedla úspěšný test modelu nového nadzvukového letadla. Tento nástupce Concordů by se na nebi mohl objevit do patnácti až dvaceti let.

Japonská vesmírná agentura (JAXA) vyvíjí prototyp nadzvukového dopravního letedla již několik let. Před třemi lety se během jednoho testu bezpilotní model předčasně oddělil od nosné rakety a zřítil se.

Teprve nyní došlo k dalšímu testu, který však již proběhl přesně podle očekávání. 11 metrový model se od nosné rakety oddělil ve výšce 18 kilometrů, dosáhl rychlosti 2 Machů a poté po patnácti minutách letu přistál s pomocí padáku.

Japonsko již testovalo motor, se kterým může letoun teoreticky dosáhnout rychlosti větší než pět Machů. Mezi komplikace, se kterými se potýkal i Concorde, patří stále vysoká hlučnost motoru a velká spotřeba paliva.

Concorde poprvé vzletěl v roce 1969, jeho lety byly dočasně zastaveny po tragédii na pařížském letišti v roce 2000 a o tři roky později byly z provozu staženy úplně. Japonský letoun, by měl mít třikrát větší kapacitu, být tišší a méně znečišťující prostředí.

 

Články odjinud