Každý jednou bude "ajťák"

Každý jednou bude "ajťák"
Sdílej
 
Lukáš Perůtka letos v létě ohromil počítačovou galaxii. Vyhrál celosvětové finále programátorské soutěže. Vlastně se dá říct, že sestrojil nejlepšího robota na Zemi.


Od tvého vítězství v Imagine Cup už sice pár měsíců uběhlo, ale jak na začátek července vzpomínáš?

Velice rád. Na těch pár dní v Egyptě, kde celosvětové finále probíhalo, se nedá jen tak zapomenout. Hlavně vyhlášení vítězů ve stínu pyramid bylo nádherné.

Pro tebe jako vítěze stoprocentně. S jakými cíli jsi do Egypta odjížděl?

Soutěže jsem se zúčastnil již potřetí a pokaždé se mi podařilo dostat do finále. Tento rok jsme se ale s mým parťákem Imrichem Živčákem přihlásili do nové kategorie Robotics & Algorithm. A opět jsme došli až do finále.

Jak soutěž vypadala?

Ve finále bylo naším úkolem naprogramovat během 24 hodin zápasnického sumo robota. Zadání jsme se dozvěděli až večer před soutěží, bylo tam jisté překvapení. Měli jsme k dispozici i skutečné roboty, ale nejdůležitější část, samotný souboj, probíhal v simulátoru.

Jaké přišly pocity, když jsi zvítězil?

Byl jsem velmi překvapený, protože šance byly naprosto vyrovnané. Hodně pomohlo štěstí.

To prý přeje připraveným. Co je pro tebe na vítězství nejdůležitější?

Jsem rád, že se mi podařilo zviditelnit Českou republiku, protože to byl první velký český úspěch v této soutěži. A sám sobě jsem si dokázal, že mohu soupeřit se světovou konkurencí.


Vyhrál jsi i nějaké peníze. Co sis za ně pořídil?

Ano, osm tisíc dolarů. Zatím stále čekám na vhodný nápad, jak s nimi naložit.

Program Imagine Cupu vypadá náročně, zbyl ti tam nějaký volný čas?

Celé finále trvalo šest dní a protože naše kategorie proběhla již druhý den, měli jsme spoustu času si Egypt řádně užít. Samozřejmě jsme sledovali finále v ostatních kategoriích a fandili českému týmu v hlavní kategorii Softwarový návrh.

Jak vypadal návrat do Česka?

Naštěstí proběhl poklidně. Trochu rozruchu způsobil pouze velký výherní šek, který jsem převážel v kabině letadla. Letušky z něho nebyly moc nadšené.

 

Možná jen záviděly. Ve škole se teď k tobě profesoři a spolužáci nechovají jinak?

Doufám že ne. (úsměv)


Už se objevily i informace o dalším ročníku Imagine Cupu. Pojedeš soutěžit znova?

Pravidla soutěže říkají, že výherce se nemůže znovu zúčastnit stejné kategorie. Ale uvažujeme s kamarády, že bychom sestavili tým pro hlavní kategorii Software Design. Uvidím, jestli se mi podaří najít dostatek času.

 

Lidi se obvykle na „ajťáky“ a programátory dívají dost stereotypně. Zřejmě proto, že jim normální člověk moc nerozumí.

Obávám se, že takový je náš úděl. Ale počítače stále více pronikají do životů nás všech a každý časem bude tak trochu ajťák.

Máš nějaké koníčky, nebo ti počítače berou všechen čas?
Zatím stále studuji a teď navíc i pracuji, takže moc volného času nemám. Ale rád se podívám na nějaký dobrý film nebo přečtu zajímavou knížku.

Jakou hudbu posloucháš?
V poslední době dávám přednost oldies, především 60. a 70. léta.

Kdybys měl někam na dva měsíce odjet a vzít si s sebou jen jednu věc, která by to byla?
Hodně dobrá knížka.

Lukášův vítězný sumó robot •  Microsoft


Lukáš Perůtka (26)


Student Karlovy univerzity se Imagine Cupu 2009 zúčastnil potřetí, pokaždé se dostal do finále, ale až letos vyhrál. V kategorii Roboti a Algoritmy zvítězil díky složení softwaru pro sumo robota, který by dokázal v ringu porazit stroje soupeřů.



Imagine Cup


Jde o celosvětovou technologickou soutěž určenou pro studenty středních a vysokých škola. Bojuje se v devíti kategoriích. Příští, osmý ročník, proběhne v roce 2010 ve Varšavě.

 

Články odjinud