Jak sestrojit SUPER ATLETA

Jak sestrojit SUPER ATLETA
Sdílej
 
Současný sport má dva vládce. Vysokého Jamajčana Usaina Bolta a plavce s tělem ryby Mikea Phelpse. Co se stane, když se z těchto dvou hvězd stane jedna?


Současný sport má dva vládce. Vysokého Jamajčana Usaina Bolta a plavce s tělem ryby Mikea Phelpse. Co se stane, když se z těchto dvou hvězd stane jedna?

Plavecké a běžecké disciplíny byla na loňské olympiádě v Pekingu hodně nudné. Když se v některé startovací listině objevilo jméno Bolt či Phelps, o vítězi bylo vlastně rozhodnuto dávno před zahájením závodu.

Boltova záležitost

Jamajský běžec odjel do Pekingu s jasným cílem – uspět ve třech disciplínách. Přes povinného pavouka se bez problému dostal do finálových běhů sprintu na 100 i 200 metrů. Výsledek je známý. Jen pro vaši informaci – v tom delším závodu stanovil časem 19,30 nový olympijský rekord a traťoví komisaři mu spočítali, že běžel průměrnou rychlostí 37,3 km/hod.

Jenže to Boltovi nestačilo. Za Jamajku nastoupil i do čtyřčlenné štafety 4 x 100 metrů. A jak to dopadlo? Zeleno-žluté dresy proběhly cílovou páskou opět jako první. Zlatá medaile jim asi nestačila, a proto vytvořili časem 37,4 s nový světový rekord.

„Pro mne je to Pan Atlet. Muž s úžasnou minulostí. Tím mám na mysli to, že už v patnácti běhal nejrychlejší časy na světě,“ říká trenér sprinterů Ludvík Svoboda.


Usain Bolt •  Profimedia.cz


Snažil se i Phelps

V porovnání s jistým Američanem byl však Bolt břídil. Plavec Michael Phelps totiž v pekingském bazénu dosáhl na osm zlatých. A o jednu medaili tak překonal 36 let starý rekord.

Vítězství vybojoval v pěti sólových a třech štafetových závodech, 13. srpna dokonce vyhrál dvě zlaté medaile v jeden den – na trati 200 metrů motýlek a 4 x 200 metrů volným způsobem.

Devětadvacáté letní olympijské hry v Pekingu měly rázem své dva hlavní hrdiny.

Co s tím

A ti zůstávají na vrcholu i nadále. Phelps a Bolt jsou zkrátka dvě hvězdy, které vládnou současnému sportu a bez nichž by jejich disciplíny vypadaly úplně jinak. Dovedete si představit, co by se stalo, kdyby došlo k propojení toho nejlepšího z obou?

Bolt potřebuje nohy, Phelps ruce

Každý trenér vám potvrdí, že pokud chcete rychle běhat krátké vzdálenosti, musíte především pracovat na lýtkových, stehenních a břišních svalech. Tady vzniká rychlost a hbitost.

Naproti tomu plavci využívají celé tělo, nejdůležitější jsou však tricepsy a bicepsy na rukou. Ty musejí jako první při závodě rozrážet vodu.

Duo Phelps & Bolt má ještě jednu nespornou výhodu, která však byla donedávna považována spíše za nevýhodu. A sice dlouhé ruce, respektive nohy.

A tak 196 centimetrů vysoký Bolt udělá při závodu delší krok než jeho menší soupeři. Se stejnou námahou proto překoná delší vzdálenost rychleji.
Naproti tomu Phelps má „ruce obra“, které připomínají spíše pádla. Uvažte sami – při jednom lékařském měření mu spočítali, že když rozpaží, rozpětí jeho rukou je 6 stop a 7 palců.

Tedy neuvěřitelných 201 centimetrů. Naproti tomu relativně krátké nohy z něj dělají „typického“ vodního živočicha.

Kdybychom chtěli vytvořit ideálního a univerzálního atleta, který by měl vyhrávat, nejjednodušší by bylo spojit to nejlepší z dvojice Bolt & Phelps. Co by vzniklo?

Michael Phelps •  Profimedia.cz


Dvoumetrový obr

Přes dva metry vysoký obr, z něhož by šla docela hrůza. Jen si to zkuste představit. Nohy, kterými by dělal kroky delší než 110 centimetrů (jak Boltovi vypočítali traťoví komisaři při jednom z jeho běhů), obří tlapy a dlouhé ruce.

Jenže strašení by bylo zřejmě to jediné, co by tahle bytost dokázala.
Usain Bolt a Michael Phelps jsou jedineční tím, že dokonalé mají jen ty svaly a části těla, jež skutečně potřebují. Cokoliv nadbytečného by je už brzdilo. Což by možná paradoxně nechtěli ani jejich soupeři.


„Pro všechny ostatní sprintery je snem se vedle Bolta postavit. Je to pro ně svátek a sami na sebe jsou dost hrdi, že s ním vůbec mohou na startu být. Vědí, že porazit jej je nesmysl, ale běžet s ním, prohrát o parník, jak se říká, či jinak dostat pořádně na prdel, je pro mnohé z nich naplněním sprinterského snu,“ uvažuje Svoboda.

Jak dlouho ještě?

Pro nás, diváky, je nejdůležitější, že jsme svědky rychlého posouvání světových rekordů a výkonů, které odborníci ještě před pár lety považovali za nereálné. Jenže jak dlouho to vydrží? „Boltovi je necelých 23 let.

Když mu vydrží zdraví a bude mít chuť běhat a vydělávat prachy, tak může běhat do 30. Ale spíš si myslím, že skončí dřív, protože je legendou, která bude vědět, že je čas na odchod. On nebude běhat tak, aby jej někdo mladý za pár let porážel. On je světová jednička a takového ho svět a fanoušci sportu chtějí mít,“ odpovídá trenér Ludvík Svoboda.

Bolt v Česku

Usain Bolt se dvakrát ukázal i v Česku – pokaždé na červnovém mítinku Zlatá tretra v Ostravě. Letos tu na stovce zaběhl skvělý čas 9,77 s, jenže výkon byl znehodnocen silným větrem. Do zad totiž běžcům foukal rychlostí 2,1 m/s, tedy o desetinu metru více, než je povoleno.

 

Usain Bolt

Datum narození: 21. srpna 1986
Výška: 196 cm
Váha: 86 kg
Největší úspěch: světový rekord ve sprintu na 100 m (9,58 s, MS Berlín 2009)

 

Michael Phelps

Datum narození: 30. června 1985
Výška: 190 cm
Největší úspěch: osmkrát zlatá medaile na LOH v Pekingu 2008 + sedm světových rekordů

 

Články odjinud