Kámoši jsou mými trenéry

Kámoši jsou mými trenéry
Sdílej
 
Šárka si díky skvěle rozjetému začátku sezony zajistila účast na olympijských hrách ve Vancouveru. Bude to její první start a právě proto to nebere na lehkou váhu.


Jak ses k snowboardingu dostala?
Jednou si bratr koupil svůj vlastní snowboard a mě to taky hned chytlo a hrozně jsem chtěla svůj a taky jsem jezdila na skatu. Tak mi ho rodiče koupili na Vánoce a já měla mega radost.

Letošní rok pro tebe bude nabitý jak po sportovní stránce, tak i po studijní. Jde skloubit škola a vrcholový sport?

Ve škole jsou hodně tolerantní a mám individuální studijní plán a když jsem na cestách tak se snažím něco učit. Tak myslím že, bych tu maturitu mohla zvládnout.

Jak se vlastně člověk na olympiádu připravuje?

Od té doby co jsem začala jezdit rampu a světové poháry, tak se pořádně připravuju jenom letos. Víc než rampa mě baví skoky. Letos tomu dám co to pujde a zkusím něco zajet. Jde o to skákat vysoko a obtížnější triky než ostatní.

Bylo by možné se bez sponzorů dostat tak vysoko? Jak Tě podporují?

Sponzoři mě podporují a jsem jim dost vděčná díky nim můžu jezdit na hory a snowboardovat tak jak teď. Bez nich by to šlo asi těžko snowboarding není zrovna levná záležitost.

Je pro tebe účast na olympiádě důležitější, než účast na X-games?

Tak olympiáda je jednou za 4 roky má tisíci letou tradici a pro mě je to čest se účastnit něčeho takového. X-games jsou každým rokem, ale sponzoři a media tento závod hodně berou a budou to moje první Xgames, tak se dost těším.

Je v ženském snowboardingu velká konkurence?

Začátkem téhle sezóny se holčičí snowboarding hodně zlepšil obzvlášť v slope stylu. Je spousta nových holek, staví o dost větší skoky i na holčičích závodech. Pořád to ale není jak u kluků, ti mají trochu psycho podmínky.

Jak probíhá tvůj trénink? Máš nějakého kouče,který ti říká co a jak, nebo se učíš nové triky z videí a od lidí, se kterýma jezdíš?

Martin Černík mi trochu pomáhá v rampě, ale většinou si jezdím jenom tak s kámošema a ti jsou moji trenéři. Jezdíme spolu díváme se na sebe a vzájemně se opravujeme. Prostě týmová práce.


To, že jsi se usadila na první příčce TTR není jen o štěstí a lásce ke snowboardingu. Jaká byla tvoje cesta na vrchol světového žebříčku TTR?

Jelikož je teprve začátek sezóny tak to ještě moc neznamená, může se to ještě dost změnit. Pár závodů se ale už odjelo tak to asi nebude náhoda. Musím říct, že dost trénuju a na kopec jdu vždycky první a odcházím poslední a dávám tomu všechno.

Co bys vzkázala našim čtenářům?

Vemte prkno a vyražte si na kopec zajezdit, je to nejlepší co může být. A až bude olympiáda, tak nezapomeňte sledovat a držet mi palce.

 

Šárka Pančochová (19)

ŠKOLA: Střední průmyslová škola v Uherském Brodě
Úspěchy: První příčka světového žebříčku TTR, 1. místo v SP v U-rampě Kreichsberg (kvalifikace na OH Vancouver 2010), Juniorská mistryně světa 2008
Koníčky: Snowboarding, freeboarding, kámoši, plavání ...

 

Stylově protáhlý trik fs Melon grap v U-rampě •  Vítek Ludvík

Autor

Vojtěch Pařízek

 

Články odjinud