Vancouver 2010 - Kolik přivezou Češi medailí?

Vancouver 2010 - Kolik přivezou Češi medailí?
Sdílej
 
Původní myšlenka olympijských her, která propagovala sport jako oslavu těla a ducha se dávno utopila v moři peněž, jenž s sebou každé hry přinášejí. ABC se na tento svátek sportu podívalo trochu jinak

Olympijské hry jsou bezpochyby nejstarší sportovní událostí planety. Dochované záznamy zmiňují, že první se v řecké Olympii odehrály už v roce 776 př. n. l.

Není se tedy čemu divit, že se tehdejší olympiáda té dnešní moc nepodobá. No řekněte, říkají vám něco sporty jako pankration (spojení prostého a pěstního zápasu), běh těžkooděnců, závody koňských čtyřspřeží, dvojspřeží mulů, klusáků nebo soutěž trubačů a hlasatelů?

Nejcennější kanadské kovy současnosti •  Archiv ABC

Už tehdy se sice skákalo do dálky, ovšem atleti na sobě měli připevněné závaží. Zimní odnož olympijských her ale takovou historii nemá. První ZOH se konaly teprve v roce 1924, ty letošní jsou tak jedenadvacáté. Co od tohoto svátku sportu můžeme čekat?

Volnost, rovnost, sport

Olympiáda je nejen velkou sportovní událostí. Jejím nejvyšším symbolem je pět propojených olympijských kruhů. Ty symbolizují pět kontinentů, které spojuje tzv. olympijská myšlenka.

Jejím autorem je zakladatel moderních olympijských her Pierre de Coubertin, který ve svém díle Antický ideál tělesné krásy a duchovní dokonalosti kladl důraz na rovnoprávnost všech sportovců bez rasové, politické a náboženské diskriminace.

Zároveň v něm vyzdvihoval demokratické principy a svobodu člověka. Olympiáda tak neměla být jen oslavou sportu, ale i oslavou svobodného člověka. Dnešní trendy jsou ale už trochu jinde.

Zaprodaná olympiáda

Už dlouho se množily hlasy, že původní olympijská myšlenka se utopila v moři peněž, který s sebou každé hry nesou. Z olympiády se stal především obrovský byznys a prestižní akce, o kterou se perou (údajně nejde zrovna o fair play hru), nejvýznamnější světové metropole.

Vancouver 2010 •  Olympic.cz

Poslední hřebík do rakve zatloukla olympijské myšlence letní olympiáda, která se před dvěma lety odehrála v Číně. Aktivisté z celého světa protestovali proti pořádání letních her právě v komunistické Číně. V zemi, kde se s lidskými právy zametá jak s odpadem ke spálení.

Olympiáda se i přes silné protesty nakonec konala a Mezinárodní olympijský výbor vše vysvětlil tím, že jako sportovní organizace nemá žádnou politickou roli. Celková výše nákladů na pekingské hry činila neuvěřitelných 42 miliard amerických dolarů a Čína tak téměř trojnásobně předčila Atény, kde se konaly LOH v roce 2004.



Největší české hvězdy podle ABC

Jaromír Jágr (38)

Jeden z nejlepších hokejistů světa
Bydliště: Omsk
Koníčky: hokej… a nic jiného, proto je Jarda, tak dobrej

Zasloužená cesta k úspěchu

Olympiádu můžeme vyhrát! •  Profimedia.cz


Když se někoho v Americe zeptáte, kde leží Česká republika, je dost možné, že to vědět nebude. Jméno Jaromír Jágr, tam ale zná téměř každý. Džegr, jak se Jágrovo příjmení čte v angličtině, dnes sice hraje za ruský Omsk, jeho hvězda ale nijak neupadá.

A to především proto, že stále patří mezi nejlepší hokejisty světa. Sice už nedává tolik gólů, jako „za mlada“, jeho přínos ale spočívá jinde. Jágr je dnes především tvůrce hry, který je schopný vybojovat puk, obejít s ním několik protihráčů a nakonec přihrát na gól.

Jágr bude ve Vancouveru bezpochyby největší hvězdou našeho hokejového týmu. Není neznámé, že se poprvé objevil na bruslích již ve čtyřech letech, v osmnácti už hrál v NHL. Mezi Jágrovy největší úspěchy bezesporu patří Zlatá medaile na ZOH v japonském Naganu (1998) a dvakrát získaný Stanleyův pohár s Pittsburgh Penguins (1991, 1992).


Martina Sáblíková (22)

Nejlepší česká rychlobruslařka všech dob
Koníčky: sport, hudba, fotografování
Bydliště:
Žďár nad Sázavou

Trnitá cesta k úspěchu


Z Vancouveru beru jakoukoliv medaili! •  Profimedia.cz

Na území ČR není doposud v provozu žádná dlouhá ledová dráha, Martina musí dojíždět do ciziny. Doma čím dál více kvůli možnosti nachlazení opouští tréninky na rybnících a jezdí raději v zastřešených halách. Pod vedením Petra Nováka trénuje ve Žďáru nad Sázavou.

Od jara do podzimu maká i na in-line bruslích, kole a v posilovnách. I bez možnosti kvalitní ledové dráhy se svou pílí Martina dokázala vyšplhat mezi největší rychlobruslařská esa.

Již v 19 letech se stala devětkrát držitelkou světového rekordu, vybojovala titul vicemistryně světa, juniorské mistryně světa, mistryně Evropy i ČR. V loňském roce podruhé získala titul Sportovec roku. V lednu 2010 se podruhé v kariéře stala mistryní Evropy ve víceboji.

Jako i mnozí další rychlobruslaři, miluje Martina jízdy na kole, v roce 2006 zvítězila na mistrovství ČR v cyklistice. Díky Martininým úspěchům, se český rychlobruslařský svaz rozhodl ke stavbě haly pro rychlobruslení – měla by vyrůst ve Velkém Oseku.



Lukáš Bauer (32)

První muž, který vyhrál dvakrát Tour de Ski
Koníčky: Horská kola, kanoistika a příroda
Bydliště: Boží dar v Krušných horách

Dlouhá cesta k úspěchu

Lukáš Bauer •  Barbora Reichová SPORT


K lyžím Lukáše přivedli rodiče, jako malého ho přihlásili do lyžařského kroužku. Nebyl nikdy tím typem, který by od žákovských kategorií vyčníval nad ostatními. Svůj úspěch si musel tvrdě vydřít.

Na závodech nebýval nikdy úplně poslední, ale pohyboval se na zadních stranách výsledkových listin. Svůj první republikový závod vyhrál až v sedmnácti letech. V roce 2008 a 2010 vyhrál prestižní závod Tour de Ski. Na ZOH v Turíně (2006) vybojoval pro ČR druhé místo.

Lukáš studuje Vysokou školu báňskou, obor Ekonomika, management a informatika veřejné zprávy. Pokud zajedete na běžky do Božího daru, rozhodně si vyzkoušejte zaběhnout okruh pojmenovaný po Lukáši. Je dlouhý kolem osmi kilometrů a podle Lukáše není až tak moc náročný. Otázkou zůstává, co je a co není pro Bauera náročné…


Zúčastněte se olympiády


Většinu významných sportovních klání provázejí i herní protějšky a zimní olympiáda není výjimkou. Ve hře Vancouver 2010 budete lámat rekord ve skoku na lyžích, řítit se po sjezdovkách i bobové dráze a závodit na bruslích.

Bohužel hra nepřekypuje originalitou a její zábavnost po chvilce rychle klesá. Více na www.olympicvideogames.com/vancouver2010/. Tomáš Jung



Olympijské sporty ve Vancouveru, 15. – 28. únor 2010

Alpské lyžování – závodník snaží sjet trať ze svahu dolů v co nejkratším čase

Biatlon
– kombinace běhu na lyžích a střelby, svůj původ má v závodě vojenských hlídek

Jízda na bobech – první bob byl dřevěný a vyrobil jej Američan Tawnsed

Běh na lyžích
– lyžování vzniklo ve Skandinávii před několika tisíci lety, sloužilo zejména lovcům, kteří lyže potahovali tulení kůží

Curling
– česky »metaná«. Úkolem je poslat kameny po ledové ploše tak, aby se zastavily co nejblíže středu kruhu. Pochází ze Skotska, hrál se už v 16. století

Vancouver 2010


Krasobruslení – prapůvodní brusle (20000 let před n. l.) vypadaly jako sandály, na které byl pomocí řemenů připevněn kus kosti

Akrobatické lyžování
– skládá se ze 3 disciplín (sjezd, skoky, skikros). Původní disciplinu byl Balet na lyžích

Lední hokej – vznikl v 60. letech minulého století v Kanadě, na ZOH jej hrají i ženy

Sáně – jízda na saních je součástí ZOH od roku 1964

Severská kombinace – kombinace skoků a běhu na lyžích

Skeleton – speciální saně, na kterých závodník leží na břiše hlavou dolů

Skoky na lyžích
– cílem je skočit co skočit co nejdelší skok co nejpreciznější technikou, současný rekord je 239 m

Snowboarding – vznikl v 60. letech v USA, součástí ZOH od roku 1998

Rychlobruslení – koná se na oválných ledových drahách dlouhých 400 metrů

Short track – rychlobruslení na dráze dlouhé 111,12 m


Autor

Autor Ondřej Horák a Petra Schoulová

 

Články odjinud