Snowboardy ve městě i na horách

Snowboardy ve městě i na horách
Sdílej
 
Dřevěné lavičky, železné zábradlí, betonové schody. I to jsou místa, na nichž se dá kouzlit se snowboardem.

To letos znovu připomněl seriál, který nyní pokračuje v horách.

Snowboard jako cirkus

Možná jste je viděli na vlastní oči. Tedy pokud bydlíte v Ostravě,Brně, Praze, Rokycanech nebo Plzni, kde se první dny roku 2010 předvedlo několik českých snowboardistů na betonových a železných součástkách omšelých sídlišť.

NOKIA STREET CUP měl pod palcem Roman Kuřil, jezdec a odborník na streetové disciplíny. Pozval si dalších osm riderů. A to už byl slušný cirkus. Téhle disciplíně se říká jibbing a vloni jsme ji věnovali reportáž Snowboard v centru - Exhibice jibbingu. Dobrý kompromis pro ty, kdo sníh a zimu nemusí, ale rádi sledují náročné triky.

Snowboardy •  Yann Renelt

Vystřeleni z gumy

Protože pod paneláky nejsou takové možnosti jako na dlouhé sjezdovce, používají jezdci při nájezdech na překážky i jeden zlepšovák. Většinou s pomocí přihlížejících dětí natahují bungee gumu, zapojují se do ní a nechávají se „vystřelit“.

Tím dostávají na krátkém rozjezdu před překážkami vyšší rychlost. I takovéhle specialitky je třeba vymýšlet, když chcete, aby vás z balkónu sledovali všichni sousedé.

Přidat se můžete i vy, ale…

Teď už však máte smůlu. Seriál Nokia Xtour se s betonovými doplňky našich měst rozloučil. Na webových stránkách série můžete vybírat jezdce, který si podle vás zaslouží vítězství. Ale jedna rada by tu byla. Snowboardové turné teď změnilo název a vyráží do hor.

K profesionálním jezdcům se tam může přidat každý. Série Freeride.cz Just Ride! probíhá na českých vršcích do 27. února. Šest riderů teď bude panovat snowparkům. Nepůjde ovšem o nervydrásající závod určený jen pro vyvolené, ale volné jezdění. Jezdci si vás vezmou do parády a naučí základy freestylového umění.

Až budete zvládat jízdu na překážkách, přiskočí profesionální fotograf a udělá několik snímků, které si budete moct odnést domů. Stejně jako videozáznam vaší jízdy.

Pořadatelé navíc slibují, že pokud na akci dorazíte bez výbavy, budete si ji moci od nich vypůjčit.

Darek Bergmann a jeho grind backside 360 out •  Yann Renelt

 

Kalendář

6. února: Dolní Morava

13. února: Lipno/Kramolín

20. února: Boží Dar - Neklid

27. února: Olešnice v Orlických horách

 

Shaun White Snowboarding: Road Trip

Chcete si doma natrénovat jízdu na prkně, ať nejste na sjezdovce úplný dřeva? K tomu ideálně poslouží kombinace dvou přístrojů a jedné hry – konzole Wii, Balance Board a hra Shaun White Snowboarding: Road Trip.

Sice bychom od hry očekávali rozmanitější hratelnost a více zajímavějších úkolů, ale i tak poskytuje skvělý zážitek z virtuálního ježdění.

Tomáš Jung


 

Články odjinud