Tajemné světlo nad Jupiterem

Tajemné světlo nad Jupiterem
Sdílej
 
Myslíte si, že záhadné vesmírné události jsou pouze doménou vědeckofantastických filmů? Omyl! Jak se vědci přesvědčují, rozlehlý kosmos dosud skrývá mnohá tajemství!

Australský astronom Anthony Wesley zahlédl 3. června v hledáčku svého dalekohledu nad Jupiterem tajemný objekt ve tvaru kulovité, blýskající se záře. Jeho pozorování záhy potvrdili i další astronomové.

Sledování a fotografie tělesa, které záhy zmizelo, vyvolalo mezi vědci bouřlivou debatu o jeho původu. O jaký objekt se jednalo?

Vesmírné mystérium se snažili rozluštit i výzkumníci z NASA a ESA za pomocí analýzy snímků, pořízených 7. června Hubbleovým teleskopem.

Jeho fotografie z povrchu Jupitera již nezachycují ono tajemné těleso, ani žádné tmavé skvrny. Z toho astronomové usuzují, že objekt nesestoupil hluboko do atmosféry planety.

Podle vědců z ESA se mohlo se jednat o velký kamenný objekt - zřejmě asteroid, který shořel v horních vrstvách Jupiterovy atmosféry, což způsobilo onu oslňující záři. Pokud je tato záhada vyřešena, je třeba dodat, že ve vesmíru se občas objevují i další tajemné záblesky. Ale o těch až někdy příště...

Klíčová slova:
vesmir, NASA, Jupiter
 

Články odjinud