Nikde není bezpečno

Nikde není bezpečno
Sdílej
 
Kosatky patří vedle žraloků k nejobávanějším mořským predátorům. Jsou to mimořádné inteligentní mořští savci, kteří loví hlavně tuleně a lachtany, ale nepohrdnou ani jinou přiměřeně velkou kořistí, a troufají si i na kořist značně větší, jako jsou např. Plejtváci.

V takovém případě pak při lovu spolupracují. Také je o nich známo, že jsou schopné lovit i tuleně a lachtany odpočívající na břehu, přestože riskují, že na něm uváznou. Takový útok vypadá hrozivě - u pobřeží se zvedne mohutná vlna najíždějící na břeh, z ní se vynoři černobílý obr a ozubená tlama uchopí překvapenou oběť. A s vlnou stahující se zpět do moře zmizí i predátor.

Nyní vědci zjistili, že kosatky jsou schopné lovit i tuleně odpočívající na velkých ledových krách v dostatečné vzdálenosti od jejich okrajů, kam kosatky z vody nedosáhnou. Také v tomto případě spolupracuje víc jedinců. Skupina svorně hlava vedle hlavy prudce najíždí na okraj ledové kry, rozhoupává ji a vrhá na ni vzedmutou vlnu vody tlačenou před sebou. Tuleň z rozhoupané kry částečně sklouzne a částečně je spláchnut vlnou přímo do tlamy kosatky čekající na druhé straně.

Klíčová slova:
kosatka
 

Články odjinud