Jurský park 3D: Staňte se expertem na filmové dinosaury

Jurský park 3D: Staňte se expertem na filmové dinosaury
Sdílej
 
11. dubna se do kin vrací nejslavnější dinosauří film všech dob – Jurský park. Není proto od věci podívat se na zoubek jeho hlavním protagonistům.


 

Jurský park se vrací

Jurský park se vrací

 

 

„Buďte chvíli zticha, blíží se k výběhu tyranosaura!“ Věta, která ohlašuje, že mírumilovná projížďka Jurským parkem se trochu zvrtne. Všichni to známe, ale i tak si novou 3D verzi nenecháme ujít. A právě proto, že známe děj, můžeme o to větší pozornost věnovat samotným dinosaurům. Jsou úchvatní, ale pár chybiček by se na nich určitě našlo.

Brachiosaurus v jedné z nejpůsobivějších scén filmové historie je prvním dinosaurem, kterého návštěvníci Jurského parku uvidí. Zcela věrný předloze však není. V první řadě tento gigantický sauropod určitě nežvýkal. K takovému způsobu zpracování potravy neměl uzpůsobené zuby a jeho čelisti se prakticky pohybovaly jen nahoru a dolů, nikoliv do stran. Ve filmu měl tento obr také příliš velkou hlavu v poměru k tělu. Pravděpodobně dalším nesmyslem je vzepětí na zadních nohou – efektní, ale zbytečné, protože zvíře se díky němu nedostane tlamou o moc výš, než když stojí na čtyřech a natáhne krk. Přitom nebezpečné, protože postoj na zadních zvyšuje už tak nepředstavitelné zatížení srdce a cév.

Dilophosaurus působí děsivě, ale je to asi nejméně vydařený dinosaurus z celého Jurského parku, alespoň co se jeho věrnosti v porovnání s originálem týče. Dravec ve skutečnosti měřil až 6 metrů, takže oproti filmové verzi byl asi dvojnásobně velký. Se zloduchem Dennisem Nedrym by tak skoncoval v několika vteřinách a nepotřeboval by žádné vychytávky jako krční límec (vypůjčený od současné agamy límcové) nebo plivání jedovatých slin (které se podle fosilií nedá prokázat). Jedovaté kousnutí však mohl mít. Jeho zdrojem by byly bakterie v ústní dutině, žijící na zahnívajících kusech masa mezi zuby zvířete. Sporné je i jeho filmové chování – Dilophosaurus Nedryho „zastrašoval”. Proč by se ale dravec snažil zastrašit svou příští kořist?

Tyrannosaurus rex je králem Jurského parku a my se už těšíme na závěrečnou scénu, kde se vypořádá s dotěrnými raptory. Jeho filmové zpodobnění ale berte s rezervou. Především Grantovo tvrzení, že T-rex viděl jako žába a nevnímal stojící předměty, je nesmyslné. Obří dravec viděl – podobně jako dnešní ptáci – všechny nehybné objekty a jejich pravou povahu by snadno rozlišil i svým skvělým čichem. A dále: Podle většiny biomechanických studií nebyl Tyrannosaurus schopen rychlejšího pohybu než zhruba 30 km/h. Rozhodně by tedy nebyl schopen prohnat džíp jedoucí víc než padesátkou. Také dunivé zvuky při dopadu nohou běžícího T-rexe jsou hodně přehnané. Chudák predátor by umřel hlady, protože by si vyplašil veškerou potencionální kořist v okruhu mnoha kilometrů.
 
Velociraptor se svému skutečnému protějšku nepodobá ani trochu, dokonce ani nepatří do druhu Velociraptor mongoliensis, jak bylo mnohde uváděno. Na rozdíl od dilofosaura byl ten filmový asi dvojnásobně větší než originál a především – chybělo mu peří! Byl také až příliš inteligentní a rychlý. Zabijáčtí „raptoři“ z Jurského parku se zkrátka skutečným srpodrápým dravcům křídového období podobají jen velmi vzdáleně.

Triceratops byl jedním z nejvěrněji zobrazených dinosaurů v celém filmu. To už ale neplatí o jeho „hromádce“. Asi dvoumetrová kopa trusu, do které nadšeně zanoří ruku paleontolog Grant, je prostě příliš velká. Podobné množství by vyprodukovali gigantičtí sauropodi, ale ne devítimetrový Triceratops, jehož řitní otvor se nacházel asi v metrové výšce. Všimněte si také triceratopsových rohů – vypadají přesně jako na zkamenělé lebce. Zaživa by na nich určitě nebyly zlomy, které vypovídají o fosilizačních procesech. Filmaři prostě živému „tricovi“ nasadili zkamenělé rohy!

 

 

Křídový park

Nepřesnost můžeme najít i v samotném názvu filmu. Většina dinosaurů v „jurském“ parku totiž pocházela až z pozdějšího období křídy! Tyrannosaurus i Triceratops se objevují téměř 80 milionů let po skončení jurského období. A to je delší doba, než jaká je dělí od současnosti (vyhynuli před 65 miliony lety). Také Velociraptor, Gallimimus a Parasaurolophus, kteří se ve filmu přímo objevují, žili až v křídě. Skutečně jurští dinosauři jsou tedy ve výrazné menšině v poměru 2 : 5 – jedná se pouze o dilofosaura a brachiosaura. Přes to všechno ale filmaře chápeme. Název Jurský park zní prostě o hodně lépe než Křídový park!

 

 

První upoutávka na filmové Putování s dinosaury 3D

První upoutávka na filmové Putování s dinosaury 3D

Jurský Park se vrací jako hra

Jurský Park se vrací jako hra

Nechte si narůst dinosauří fous

Nechte si narůst dinosauří fous

Klíčová slova:
dinosaur, jursky park
 

Články odjinud