Viděli jsme Transformers: Zánik! Fakt zábavná destrukce

Viděli jsme Transformers: Zánik! Fakt zábavná destrukce
Sdílej
 
Přílet vesmírného lovce Transformerů ohrozí budoucnost celého lidstva. Jedinou nadějí jsou Dinoboti? Nebo má vůbec čtyřka ještě nějakou naději???

O čem to je?

Od událostí třetího dílu uběhlo pár let. Apokalypsa, k níž došlo v Chicagu, změnila rozložení sil. Lidstvo už na své planetě transformery nechce – a je jedno, zda ty dobré, či zlé, prostě všechny šmahem. Dokonce se spojí s vesmírným lovcem autobotů. A také vytvoří svého vlastního transformera. Proč? Protože vlastní výrobek přece dokonale ovládáte. V čem je chyba? Nováček Galvatron vznikl z Megatrona, záporáka minulých dílů.

Pokud si zrovna říkáte, že tohle se musí vymknout z rukou, máte recht. Naštěstí je zde texaský mechanik Cade, který spolu s dospívající dcerou a jejím klukem zachrání svět. S výjimkou půlky Chicaga a zhruba stejně velké části Honkongu. Tam nezůstane kámen na kameni.

Co bylo před tím?

No, tři filmy, že jo? Ale klidně na ně zapomeňte – ze známých lidských postav tu nenajdete ani jednu. Ale nevadí to, protože už se vyčerpaly. Nasazení nové krve je jedině ku prospěchu věci. Už proto, že tvůrci chtěli pořádně přitlačit na pilu v temnotě a osudovosti.

Ale možná vás zajímá jiné před. No, tak abyste věděli... za vyhubení dinosaurů můžou právě transformeři. Všechno to kočkování deceptikonů a autobotů, to přišlo až později. Každopádně se díky té milé druhohorní návštěvě na naší planetě nalézá těžiště kovu transformia... Ve škole vám o něm nic neřeknou, tak berte kino jako extra hodinu chemie.

Kdo tomu leští kapotu?

Pokud jdete na Transformery, tak je prostě znáte. Tak si radši něco řekněme o lidech. Michael Bay je režisér. Dělá výbuchy, zpomalovačky, vlající americké vlajky, drsné hlášky, vymakané bouchačky a tak. Plus má sklony k brutálně černému a zároveň infantilnímu humoru.

Mark Wahlberg, hlavní herecká hvězda, je zase dříč. Filmu dává dospělejší výraz a spolu se Stanleym Tuccim (vynálezce, který postaví Galvatrona a sbalí svou čínskou sekretářku na záchranu světa) předvádí i něco jako herectví. Zbytek lidí je do počtu. Ale to nevadí, i tak je v tomhle díle víc povedených fórů než v celé předchozí trilogii. Takže jediné, co chybí, je Megan Fox. Nová holčina v sérii jí nesahá ani po kotníky.

Jak moc je to vytuněné?

Totálně. Triky nikdy nebyly lepší a hudba Steva Jablonského je prostě epická. Takže  nápady jako třeba autobot jedoucí na dinobotovi coby rytíř z Hry o trůny nejsou bizarní, ale prostě velký. Jako fakt VELKÝ. Upřímně, je to hra na efekt. Ale stejně upřímně je třeba říct, že Transformeří série nikdy netvrdila nic jiného.

Vyloženě ale potěší, že do soubojů robotů dokázal Bay a jeho parta vměstnat enormní dávku drsnosti. První dva filmy, tam se jen pomačkaly plechy. Trojka naznačila změnu, ale tady... Tady se porcuje a drtí a z robotů stříká olej proudem. Jako pořád je to přístupné celé rodině, ale kdyby ten olej nebyl zelený, tak je to nepřístupné, vážení. 

Je něco podobného?

Komiks, hračky, animáky... Hlavně ale Bay natočil už tři filmy a chystají se další dva. Krom toho ovšem mrkněte po nějakém japonském anime: Neon Genesis Evangelion nebo Rahxephon. V nich se sice inspiroval spíš loňský Pacific Rim - Útok na Zemi, ale větší a drsnější stroje prostě nenajdete.

 

80%

 

+ Výborná akce, hlášky, černý humor na a střety robotů nebývalá drsnost. Tady jsou ty stovky milionů dolarů pořádně vidět!

- Megan Fox fakt chybí. A taky by tomu neuškodilo o půl hodiny kratší stopáž.

 

Transformers: Zánik

USA/Čína 2014, 165 min, režie: Michael Bay

www.transformers-film.cz

 

 

Vše (nejen) o Transformers: Zánik

Vše (nejen) o Transformers: Zánik

Soutěž o ceny k filmu Transformers: Zánik

Soutěž o ceny k filmu Transformers: Zánik

10 věcí, které musíte vědět, než půjdete na Transformers: Zánik

10 věcí, které musíte vědět, než půjdete na Transformers: Zánik

 

Klíčová slova:
transformers
 

Články odjinud