Jak si Transformeři napočtvrté osedlali Dinoboty

Jak si Transformeři napočtvrté osedlali Dinoboty
Sdílej
 
Poprvé se v Transformers objevili nejen autoboti, deceptikoni, výbuchy a hrdinství, ale také dinoboti. Vítejte v mechanizovaném Jurském parku!

 

 

Režisér Michael Bay se k Transformers vrací již po čtvrté. Kromě megalomanských digitálních efektů a akce ale neudělal čtyřku „jako přes kopírák“ podle předchozích dílů. Vedle autobotích hrdinů se objevuje herec Mark Wahlberg, se kterým se Bay potkal při natáčení akčňáku Pot a krev a neuvěřitelně si sedli. Právě Wahlberg je pod Bayovou taktovkou tím, kdo pomůže vzkřísit šéfa autobotů Optima Prima (to je ten, co se skládá v náklaďák) a tím vlastně začne celé nové dobrodružství.

Jurský park trochu jinak

Wahlberg ale není jediným nebo dokonce hlavním nováčkem v celé sérii. Vedle něj se objeví dinoboti – robotičtí prehistoričtí ještěři, kteří spolu hlavními hrdiny kopou za jeden tým proti zákeřným deceptikonům. Ty známe z předchozích filmů, dinoboty uvidíme poprvé. Spojují se v nich tři velké vášně snad každého kluka: Za prvé to jsou roboti. Za druhé se umí složit do podoby ještěrů. A za třetí jsou tak velicí, že na nich mohou autoboti ve své humanoidní podobě jezdit. Optimus Prime se klidně může posadit na hřbet šéfa dinobotů Grimlocka. Grimlock se vám bude opravdu líbit, skládá se totiž do podoby tyranosaura rexe!

 

Vše (nejen) o Transformers: Zánik

Vše (nejen) o Transformers: Zánik

Hračka na druhou

O dinobotech možná slyšíte poprvé, ale v rámci celé (nejen filmové) historie Transformers nejsou žádnou novinkou. Pravověrní fanoušci vědí, že dinoboti se stejně jako autoboti objevili nejprve v podobě hraček pro japonské děti. Možnost rozložit autíčko na robota a zase ho složit nazpátek uchvátila celý svět už před nějakými třiceti lety. Dinoboti jsou mladší – na trh přišli teprve před necelými dvaceti lety. Oblíbenost hraček Transformers je ale stále silná a s Transformers si mohli hrát v dětství i vaši rodiče. Důvod mezigeneračního úspěchu hledejte v jednoduché složitosti nebo složité jednoduchosti. Zatímco u jiných hraček můžete pohybovat pouze několika kusy na otočných ramenech, Transformers jsou komplikovanou záležitostí, která podporuje technické uvažování při skládání a tvořivost při vymýšlení příběhů „na koberci“.

Příběhy, kam se podíváš

Ostatně právě příběhy jsou tím, co transformery udrželo při životě. Na úspěch hraček navázaly v 80. letech animované filmy, komiksy, knihy, počítačové hry a samozřejmě filmová zpracování. První hraný film přišel teprve před sedmi lety. Jmenoval se prostě a jednoduše Transformers a důvod jeho zpoždění za animáky a komiksy je také jednoduchý. Dlouhou dobu totiž nebyly digitální triky na takové úrovni, aby bylo s jejich pomocí možné vymodelovat realistické situace.

Efekty a realita

Dnes můžete v počítači udělat prakticky celý film. Režisér Michael Bay to tak s Transformers: Zánik plánoval udělat, jenže na filmu se jako producent podílel Steven Spielberg – chlápek ze staré školy, kdy se kaskadérské kousky dělaly naživo a triky byly dílem ruční animace. Spielberg přemluvil Baye, aby v počítači nechal udělat jen transformery a digitální pozadí záběrů a zbytek, třeba výbuchy nebo havárie, natočil naostro ve skutečnosti. Výsledek tak působí realističtěji, než kdyby byly všechny triky nakresleny v počítači.

 

 

10 NEJ fotek ze zákulisí filmu Transformers: Zánik

10 NEJ fotek ze zákulisí filmu Transformers: Zánik

Viděli jsme Transformers: Zánik! Fakt zábavná destrukce

Viděli jsme Transformers: Zánik! Fakt zábavná destrukce

10 věcí, které musíte vědět, než půjdete na Transformers: Zánik

10 věcí, které musíte vědět, než půjdete na Transformers: Zánik

 

 

Klíčová slova:
transformers
 

Články odjinud