Velký redakční test draků: Vzhůru do oblak!

Velký redakční test draků: Vzhůru do oblak!
Sdílej
 
Klasický jednošňůrák, delta nebo kite? Různých druhů draků se prodává víc než dost. Jakého si ale vybrat?

 

 

Podzim je tady, dny se krátí a vítr začíná foukat. Na koupání v rybníce je už pozdě. Co třeba vyrazit na nejbližší kopec, vzít s sebou draka a proletět se s ním po obloze. Přesně to jsme udělali my a pořádně jsme otestovali několik nejoblíbenějších modelů.

Draci na výletě

Jaké draky jsme zvolili? Samozřejmě nemohl chybět klasický tvar, který si stavěli už vaši rodiče a před nimi zase jejich rodiče. Vedle něj jsme přibrali i další jednošňůrové draky. Více ovládacích lanek mají takzvané delty, tedy draci, kteří se řídí oběma rukama a dají se s nimi dělat akrobatické kousky. Nakonec jsme zařadili kite, tedy draka ve tvaru paraglidingového křídla. Ovládá se čtyřmi šňůrami a dá se s ním různě skotačit. Celou partu létavců jsme testovali na pražské Bílé hoře. Jak draci obstáli? Konečné hodnocení je průměrem bodování pěti členů redakce ábíčka, kteří je zkoušeli.

 

Butterfly Red Motýlek

Jeden z nejmenších draků, které si můžete koupit. Jeho rozměry jsou pouhých 60 x 40 cm a je lehoučký. Díky tomu se perfektně hodí pro ty nejmenší, kteří budou draka pouštět poprvé v životě. Nízká váha je zároveň ideální pro pouštění při malém větru. S lehkostí je ale spojená i jeho slabina. Když ho v silnějším větru dostanete do výšky, snadno ho vychýlí poryvy větru. Motýlek tak představuje vhodného draka pro začátečníky nebo pro případ, že by vám nepřálo počasí.

Cena: 349 Kč

www.22.cz

82 %

 

HQ Sport Bebop Fire Ohnivák

Opravdová delta. Ovládáte ji dvěma šňůrami, v každé ruce držíte jednu. Používá se k akrobacii. S tímto drakem můžete zatáčet, mířit k zemi a vůbec dělat takové ty věci, co dělají piloti na leteckých show. Podmínkou je ale silný vítr. Při slabém větru deltu sice zvednete, ale pro plachtění s otočkami nebude mít dostatečný tah. Ohnivák má rozměry 145 x 69 cm. Při sestavování nejspíš budete chtít pomoc rodičů. Létání s deltou je zábava, doporučujeme ho však těm, kteří už mají řízení trochu v ruce a hledají novou výzvu.

Cena: 1069 Kč

www.alza.cz

87 %

 

Happy Eddy Klasik

Tradiční tvar, který nechybí snad nad žádnou podzimní loukou, kde se pouští draci. Nejprve jsme Klasikovi moc nevěřili – přeci jen měl silnou konkurenci. Nakonec se ale ukázal jako takřka ideální. Dostat ho na nebe je snadné, i když ne tak jako třeba Motýlka. Na rozdíl od něj se ale nahoře výborně drží. Nám se povedlo dostat ho do výšky bezmála 100 metrů. Klasik má rozměry 65 x 70 cm. Za největší slabinu považujeme paradoxně jeho tvar. Proč si totiž kupovat takového draka, když si ho můžete sami snadno vyrobit? Pokud ale nejste kutilové a jen si chcete zalétat, je to velmi dobrá volba.

399 Kč

www.22.cz

85 %

 

3D drak Dusty Film Star

Přestože vypadá jako akrobatické letadlo, na nebi se chová spíš jako sestřelený bombardér. Tedy těžkopádně, neohrabaně a neustále míří čumákem k zemi. Na 3D draka jsme byli zvědaví, na obrázku totiž vypadal skvěle. S rozměry 100 x 68 cm a širokými křídly jsme doufali, že poletí ukázkově. Když jsme ho však vyndali z krabice, našli jsme jen nepříjemné zklamání. Konstrukce byla zohýbaná a na několika místech dokonce složená tak ledabyle, že drak byl už na první pohled nerovný, nevyvážený a nešlo to napravit. Je navíc zbytečně těžký, na čumáku má nesmyslnou vrtuli, která ho táhne dolů, a dostat ho do vzduchu je skoro nemožné. 

Cena: 559 Kč

www.alza.cz

14 %

 

Rudi Delta Vrána

Favorit našeho testu. Vrána má tvar delty, ale ve skutečnosti jde o klasického „jednošňůráka“. Má rozměry 135 x 75 cm. Nahoru ho vynesete docela snadno. Jakmile se vám podaří dostat ho do vyšších větrných proudů, díky širokým křídlům se tu snadno udrží. Má i trochu delší špagát, než je u draků běžné (50 m). My jsme se s ním po navázání několika lanek dostali až do výšky 130 metrů. Rudi Delta získává body i za skvělý vzhled. Dívat se na takovou potrefenou vránu, jak plachtí po nebi a mává u toho červenýma nožičkama, je zábava sama o sobě.

Cena: 499 Kč

www.22.cz

98 %

 

Radsails Basic 2.5 Kite

Jde o jeden ze základních modelů komorových draků, které jsou určené k powerkitingu. Má čtyři provazy a dvě madla, za která se přivazují. Madla držíte v rukou, kdy buď s drakem zatáčíte, nebo můžete přitažením i brzdit. Kite se hodí jen pro zkušenější a zároveň pro starší a silnější piloty, protože když chytne vítr, musíte ho udržet silou. S rozměry 272 x 90 cm jde o jeden z nejmenších komorových draků. Větší kousky už dokážou i dospělého člověka vynést do vzduchu, což tady nehrozí. Pokud chcete začít s powerkitingem jde o dobrý start, ale zkuste draka nejprve pouštět s rodiči nebo zkušeným kamarádem.  

Cena: 2885 Kč

www.22.cz

87%

 

 

Zápolící draci: Divoká nebeská řežba v Indii

Zápolící draci: Divoká nebeská řežba v Indii

Americký Drak poletí do vesmíru: Je libo raketoplán či raději vesmírnou loď?

Americký Drak poletí do vesmíru: Je libo raketoplán či raději vesmírnou loď?

Hejno špačků: Úžasná podzimní podívaná

Hejno špačků: Úžasná podzimní podívaná

 

Klíčová slova:
draci, podzim
 

Články odjinud