Lámete si rádi hlavu? Zkuste to s Tantrixem

Lámete si rádi hlavu? Zkuste to s Tantrixem
Sdílej
 
Znáte Tantrix? Je to slavná novozélandská strategická hra a také hlavolam, o kterém jsme psali ve vánočním dvoučísle. Pokud vás zaujal, přečtěte si o něm ještě něco navíc!

 

 

 

Tantrix má dlouhou historii. Vznikl už v roce 1988 na Novém Zélandu. Stojí za ním Mike McManaway, nadšený hráč, národní mistr ve vrhcábách a majitel obchodu se stolními hrami. Na nápad dát dohromady svůj vlastní hlavolam přišel, když byl na dovolené v Patagonii. A zde, v Chile, vznikl i první prototyp této hry. Slovo „tantrix“ vychází z volného spojení dvou anglických slov „tangled tracks“. Česky by se to dalo přeložit jako spletité cesty. A docela dobře to označuje, o co ve hře jde.

Jak se hraje?

V Tantrixu máte k dispozici řadu šestihranných žetonů. Na každém z nich je vyobrazený kus cestičky. Vaším úkolem je poskládat k sobě hrany tak, aby vytvořily jednu linku. Zároveň musíte dodržovat návaznost barev. Princip je to jednoduchý (nejlépe ho pochopíte na hře Tantrix Flower, kterou si můžete zahrát na www.tantrix-game.com). Jeho náplň vám ale dovede potrápit hlavu. Nejjednodušší šablony s hlavolamy dáte dohromady hned, s  těžšími si posedíte pár hodin a ty nejobtížnější klidně zaberou i pár večerů. Sami můžete luštit hlavolamy nebo si zahrát strategickou hru až se třemi kamarády.

 

Zaručená "květinová" zábava •  archiv prodejce

Na stole i na webu

U nás se Tantrix hraje od roku 2007. Postupně přibývají nové edice. Nejaktuálnější verze jsou Pocket a Match!, o kterých jsme psali v tištěném ábíčku. Kromě stolního Tantrixu můžete hrát i online na oficiálních stránkách Tantrixu (www.tantrix.com). A pokud máte smartphone nebo tablet s Androidem, lze šedou hmotu mozkovou trénovat i na mobilní aplikaci Tantrix Quiz.

Mistři světa

Když vás hra chytne, pustíte se do ní s plnou vervou a budete mít vyřešené všechny hlavolamy na stole i na mobilu, můžete se zkusit poměřit s nejlepšími hráči z celého světa. Každý rok se totiž koná velký online turnaj v Tantrixu. Letos se ho zúčastnilo 111 hráčů z 21 zemí. Vicemistrem se dokonce stal český hráč Vojtěch Dvořák – kterému tímto blahopřejeme! Takže pokud už doma u Tantrixu sedíte, kdo ví. Třeba příští rok pogratulujeme zrovna vám.

 

 

Temné síly ve vesmíru: Nikdo si nemůže být jistý

Temné síly ve vesmíru: Nikdo si nemůže být jistý

Vysílačku nebo triceratopse? Soutěž o ceny k filmu Noc v muzeu: Tajemství hrobky

Vysílačku nebo triceratopse? Soutěž o ceny k filmu Noc v muzeu: Tajemství hrobky

2 nové díly LEGO Ninjago! Pustina + Titanový nidža

2 nové díly LEGO Ninjago! Pustina + Titanový nidža

 

Články odjinud