Komiks s rozumem 2: Jak se kreslí komiks - Expozice

Komiks s rozumem 2: Jak se kreslí komiks - Expozice
Sdílej
 
Ahoj komiksáci! Jmenuji se Petr Kopl a v tomto dílu seriálu pro tvůrce komiksu se podíváme, jak neztratit čtenáře hned na začátku příběhu.

MINULE: Komiks s rozumem 001: Jak se kreslí komiks?

Dnes si rozebereme první stránku našeho komiksu a vysvětlíme si některé další pojmy a principy. Minule jsme si v krátkosti vysvětlili, jak se komiks tvoří krok za krokem, a teď už se budeme podrobně věnovat vyprávěcím technikám.

První stránka komiksu

Úvodní panel je vždy nesmírně důležitý. Představujete v něm prostředí a na začátku komiksu i postavy a z vypravěčského hlediska také situaci, ve které se aktéři nalézají. Proto vždy dbejte na základní pravidlo: Vše, co čtenář vidí, musí být jasné a přehledné. Zkrátka nesmíte dovolit divákovi, aby si scénu vysvětlil jinak, než jste chtěli.

Vyzkoušejte, jak budou vašemu hrdinovi slušet základní emoce •  Petr Kopl

Expozice: Kdo, kde

První panel nám tedy ukazuje hlavní hrdiny velmi přehledně a čistě, aby se do nich mohl čtenář hned vžít. Zároveň vidíme, kde se nacházejí, a není proto třeba vypravěčské doušky o tomto faktu. Tomuto jevu se říká expozice.

Užitečný sidekick

Do situace nás v našem případě vpraví sám Robin. To je jeden z důvodů, proč je šikovné, aby měl hrdina sidekicka. Může tak říct nahlas své záměry a domněnky a my už nepotřebujeme vypravěče, který by bránil tomu, aby se čtenář do hrdiny lépe vžil.

Nezapomeňte svého hlavního hrdinu podrobit důkladným zkouškám vzhledu •  Petr Kopl

Neotravujte s textem

Upřesnění situace. Představují se nám dvě nové postavy hlídačů. Všimněte si, jak zacházím s prostorem. Věci v dálce mají tenčí konturu, méně detailů a bledší barvu. Dosahuji tak iluze hloubky. Robin tu opět komentuje děj. Dejte si však pozor, aby se v popisu neobjevilo nic, co čtenář vidí na obrázku. Takový text je v moderních komiksech nežádoucí a čtenáře otravuje.

Boj o pozornost

Pouhé dva panely nám stačí k tomu, abychom tuto jednoduchou situaci nastínili, a tak může hrdina přejít do akce. Každý komerční komiks je boj o čtenářovu pozornost. Máme tu na předchozích panelech celkem hodně textu a mohlo by se stát, že se začne čtenář nudit. Akcí přimějeme čtenáře, aby otočili stránku.

PŘÍŠTĚ: Komiks s rozumem 003: Střih


Komiks s rozumem 002 •  ABC


Soutěž o Komiksový náčrtník

Soutěž o Komiksový náčrtník

Avengers: Infinity War – Nové tajemství titulkové scény odhaleno!

Avengers: Infinity War – Nové tajemství titulkové scény odhaleno!

Aquaman: 6 tajemných tváří superhrdiny, které neuvidíte

Aquaman: 6 tajemných tváří superhrdiny, které neuvidíte

Marvel je nejlepší: Víš proč?

Marvel je nejlepší: Víš proč?

JLA: Svoboda a spravedlnost - komiks je umělecké dílo

JLA: Svoboda a spravedlnost - komiks je umělecké dílo

Video: Komiks s rozumem a Petrem Koplem

Video se připravuje ...

Komiks s rozumem a Petrem Koplem • Zdroj: redakce ABC

 

Články odjinud